NEZAVISIMAIA GAZETA |  Între Rusia și SUA s-a așternut Piața Nemțov

  • 12 Ianuarie 2018 10:41
NEZAVISIMAIA GAZETA |  Între Rusia și SUA s-a așternut Piața Nemțov

Apariția, la Washington, a unei piețe închinate memoriei opozantului rus este planificată pentru ziua celei de a treia comemorări a asasinării acestuia.

Consiliul municipal al capitalei federale americane, Washington, a aprobat, în primă lectură, redenumirea pieței din fața Ambasadei Federației Ruse în SUA în memoria lui Boris Nemțov. Ceremonia redenumirii, la care vor lua parte și familia și colaboratorii opozantului rus urmează să aibă loc pe 27 februarie, ziua celei de a treia comemorări a asasinării lui Boris Nemțov. Pe 25 februarie la Moscova este planificat să aibă loc Marșul Memoriei.

”Boris Nemțov Plaza, nr.1” – aceasta este adresa care va figura pe documentele oficiale care au legătură cu Ambasada Federației Ruse. Unul dintre inițiatorii redenumirii, președintele Fundației lui Boris Nemțov ”Pentru libertate”, Vladimir Kara-Murza Jr., a informat, pentru publicația rusă Nezavisimaia Gazeta, că hotărârea a fost adoptată în unanimitate. Analizarea  proiectului de lege va avea un caracter accelerat, pentru ca redenumirea pieței amintite să intre în vigoare începând cu 27 februarie, a subliniat sursa publicației ruse. În luna februarie va avea loc a doua lectură a proiectului de lege în Consiliul Orășenesc, după care documentul va fi trimis spre semnare primarului capitalei americane, Muriel Bowser, precum și în Senat, întrucât, potrivit legii, Washingtonul are jurisdicție dublă. După cum a declarat Kara-Murza, posibilitatea ca documentul să nu fie adoptat  în stadiile ulterioare este practic nulă.

Eternizarea memoriei lui Nemțov are un caracter simbolic nu numai pentru cetățenii Rusiei, ci și pentru americani. Președintele Consiliului Municipal al Washingtonului, Phil Mendelson, a apreciat în raportul său că aceasta este ”pentru Consiliul capitalei americane o ocazie să-și dovedească atașamentul  față de democrație și să trimită un semnal de sprijin luptătorilor pentru libertate din întreaga lume”. Mary Ce, deputat în Consiliul orășenesc, unul dintre autorii proiectului, a declarat faptul că redenumirea reprezintă simbolul solidarității cu eforturile lui Boris Nemțov, care și-a dat viața pentru promovarea democrației în Rusia…”.

Unitatea demonstrativă a Consiliului Municipal reprezintă un semnal dat administrației președintelui SUA, Donald Trump. Prima încercare de redenumire a fost întreprinsă în anul 2016 de senatorul republican din partea statului Florida, Marco Rubio. Ulterior inițiativa a fost blocată de președintele Comitetului pentru probleme internaționale al Senatului american, Bob Corker, care ar fi făcut acest lucru la rugămintea secretarului de stat Rex Tillerson. Potrivit informațiilor publicației ruse Nezavisimaia Gazeta, problema a fost discutată în cursul convorbirilor bilaterale dintre Moscova și Washington, iar Tillerson ar fi fost chipurile, de acord să nu tensioneze legăturile cu Moscova din cauza unui subiect neprincipial pentru administrația Trump.

Autoritățile ruse au apreciat  eternizarea memoriei criticului său ca fiind un gest simbolic al americanilor. Duma de Stat propuseseră redenumirea – în ”Severo-amerikanskiy tupik” (Impasul nord-american) - a adresei la care se află Ambasada SUA la Moscova. Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui rus, a declarat totuși că ”redenumirea pieței de la Washington  reprezintă, fără îndoială, prerogative autorităților orășenești, în contextul faptului că starea relațiilor bilaterale dintre țările noastre lasă loc de mai bine”.

 În viitorul apropiat autoritățile ruse urmează să hotărască asupra modului în care să reacționeze la cererea opoziției care intenționează să organizeze Marșul în memoria lui Nemțov pe 25 februarie, la Moscova. Anii trecuți acțiunile de acest gen au fost primit sprijinul autorităților, însă anul acesta marșul se va desfășura cu trei săptămâni înaintea alegerilor prezidențiale. Acțiunea în memoria lui Nemțov, care întotdeauna a fost adversarul președintelui Putin, puțin probabil ca în ajunul alegerilor prezidențiale să nu aibă un caracter pur funebru.

Cererea pentru organizarea marșului a promis să o înainteze prietenul apropiat al lui Nemțov, Iașin, actualul șef al districtului Krasnoselski din capitala Rusiei. Aleksei Navalnîi a sprijinit și a făcut propagandă hotărârii acestuia. Toate acestea pot fi calificate ca un nou episod al luptei din interiorul opoziției, numai că acum deja pentru memoria lui Nemțov. Anul trecut, cererea pentru organizarea Marșului Memoriei a fost înaintată de liderul PARNAS-ului, Mihail Kasianov.

După părerea politologului Abbas Galliamov, în procesul în sine al depunerii cererilor este puțin probabil că se poate vorbi de un câștig politic în favoarea unei forțe sau a alteia. ”Desigur, dacă admitem că tendința către protest va crește brusc în cursul campaniei prezidențiale, așa cum s-a întâmplat în toamna anului 2011, atunci acțiunea în memoria lui Nemțov se va situa în centrul agendei, deoarece aceasta va fi singurul eveniment la care cetățeanul rus, dacă va participa, își va putea exprima nemulțumirea. Atunci acțiunea va avea o participare numeroasă. Deocamdată însă  nu se văd premise pentru o creștere atât de importantă a predispoziției protestatare”.

Aleksei Makarkin, expert principal al Centrului pentru tehnologii politice, a remarcat, într-o discuție cu redactorul publicației ”Nezavisimaia Gazeta”:  povestea inter-americană a redenumirii pieței a avut un final fericit, mai ales pentru că deja nici republicanii și democrații nu mai au disensiuni în ceea ce privește legăturile cu Kremlinul. ”În SUA, administrația lui Trump încerca să blocheze redenumirea pieței, dar nu cu foarte multă hotărâre. Iar acum, când legăturile dintre Moscova și Washington s-au stricat definitiv, nu există nici stimuli de a continua să se facă așa ceva”.

Articol de Aleksei Gorbacev

Traducerea Silvia Nicolau

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău