New York Times | FBI a deschis o anchetă pentru a verifica dacă Trump a lucrat în contul Rusiei

  • 12 Ianuarie 2019 13:34
New York Times | FBI a deschis o anchetă pentru a verifica dacă Trump a lucrat în contul Rusiei

Biroul Federal pentru Investigații (FBI) a lansat o anchetă pentru a verifica dacă președintele Donald Trump ar acționa în numele Rusiei împotriva intereselor Statelor Unite, afirmă surse citate de cotidianul The New York Times.

Imediat după ce Donald Trump l-a destituit pe James Comey din funcția de director FBI, oficiali ai serviciilor de securitate din SUA au devenit atât de preocupați de comportamentul președintelui încât au început să investigheze dacă lucra în numele Rusiei împotriva intereselor americane, afirmă surse din cadrul anchetei.

"Investigația avea implicații explozive. Anchetatori specializați în contrainformații au analizat dacă acțiunile președintelui ar reprezenta o posibilă amenințare pentru siguranța națională. Agenții au încercat să afle și dacă Donald Trump lucra în mod conștient pentru Rusia sau intrase fără a ști sub influența Moscovei. Investigația declanșată de FBI a avut și un aspect penal cunoscut de mult timp - s-a verificat dacă demiterea lui James Comey a fost o formă de obstrucționare a justiției", explică The New York Times.

Agenții și șefii FBI deveniseră suspicioși în privința legăturilor lui Donald Trump cu Rusia încă din timpul campaniei electorale din 2016, dar nu lansaseră nicio investigație deoarece nu prea știau cum să procedeze într-un caz de o asemenea anvergură. Dar acțiunile președintelui înainte și după demiterea lui James Comey din funcția de director al FBI în mai 2017, mai ales două situații în care Donald Trump a făcut o conexiune între revocarea lui Comey și investigația privind ingerințele ruse au contribuit la aspectul de contrainformații al cazului, au explicat sursele citate de NYT. 

Procurorul special Robert Mueller a preluat investigația la câteva zile după ce fusese lansată de FBI. Ancheta vizează pe larg dacă agenți ruși au influențat scrutinul prezidențial din anul 2016 și dacă asociați ai lui Donald Trump au conspirat cu ei. Nu este clar dacă procurorul Robert Mueller continuă aspectul de contrainformații al anchetei, iar foști oficiali din cadrul serviciilor de securitate americane din afara investigației s-au întrebat dacă nu cumva agenții FBI au exagerat în lansarea acestei proceduri.

Elementele penale și de contrainformații au fost îmbinate într-o singură anchetă, întrucât dacă Donald Trump l-a demis pe directorul FBI pentru a bloca sau a opri investigația care vizează Rusia ar fi atât o infracțiune, cât și un risc privind securitatea națională. Dacă președintele l-a demis pe James Comey pentru a opri investigația privind ingerințele ruse, decizia ar fi o problemă de securitate națională, deoarece ar bloca eforturile FBI de a afla cum a influențat Moscova scrutinul prezidențial din anul 2016 și dacă au fost implicați cetățeni americani, explică James A. Baker, care a fost consilier general al Biroului Federal pentru Investigații până la sfârșitul anului 2017. Baker a depus mărturie în Congresul SUA în octombrie. "Nu ar fi doar o problemă de obstrucționare a unui anchete, ci obstrucționarea ar afecta capacitatea noastră de a afla ce au făcut rușii, iar acest lucru ar fi o amenințare la adresa siguranței naționale", a declarat Baker în cursul audierii în Congres. Baker nu a confirmat explicit existența unei investigații de acest tip în Congres.

În spațiul public nu au apărut dovezi că Donald Trump a avut contacte secrete sau a primit ordine din partea oficialilor guvernamentali ruși. Biroul Federal pentru Investigații și Comisia procurorului Robert Mueller au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Rudolph Giuliani, avocatul președintelui Donald Trump, a minimizat importanța investigației. "Faptul că a fost lansată în urmă cu un an și jumătate și că nu au apărut elemente privind vulnerabilități în materie de securitate națională înseamnă că nu au găsit nimic", a declarat Rudolph Giuliani vineri, admițând totuși că nu cunoaște detalii despre această anchetă.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25
Nori împrăștiați
Umiditate:25 %
Vint:1,5 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
22
Sat
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău