New York Times: Drona americană doborâtă deasupra Mării Negre decolase din România

  • 15 Martie 2023 09:23
New York Times: Drona americană doborâtă deasupra Mării Negre decolase din România

The New York Times afirmă, citând un „reprezentant militar de rang înalt”, că drona MQ-9 Reaper care a fost doborâtă ieri deasupra Mării Negre decolase, la primele ore ale dimineții, de la o bază militară din România pentru a efectua o misiune planificată, care durează de obicei 9-10 ore. Pe dronă nu se aflau arme, dar designul dronei prevede această posibilitate, scrie BBC.

O sursă New York Times spune că Reaper se afla în misiune supraveghere la aproximativ 75 de mile sud-vest de Crimeea. Potrivit sursei citate, aparatul are camere sofisticate și alți senzori care permit analiștilor militari să „privească în Crimeea” din spațiul internațional, scrie G4Media.

Drona se afla la o altitudine de 25 de mii de picioare (aproximativ 7,6 km) când a fost interceptat de avioanele rusești.

Drona Reaper și două avioane rusești SU-27 Flanker operau deasupra apelor internaționale în Marea Neagră când unul dintre avioanele rusești a zburat intenționat în fața dronei fără pilot și a aruncat combustibil în fața dispozitivului american, potrivit unui oficial american. Unul dintre avioane a avariat apoi elicea Reaper, care este montată în partea din spate a dronei. Avarierea elicei a forțat SUA să doboare Reaper în apele internaționale din Marea Neagră.

Acest episod, precizează sursa New York Times, a uimit militarii americani care supravegheau drona de la baza Ramstein din Germania.

Oficiali americani de rang înalt, adaugă sursa NYT, sunt îngrijorați de luni de zile că un incident deasupra Mării Negre ar putea duce la o confruntare directă între Rusia și SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
5,52
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:4,63 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău