New York interzice extirparea ghearelor pisicilor. Susținătorii intervenției își argumentează poziția

  • 23 Iulie 2019 12:47
New York interzice extirparea ghearelor pisicilor. Susținătorii intervenției își argumentează poziția

New York a devenit primul stat american care a interzis onixectomia, sau operația de extirpare definitivă a ghearelor pisicii, o practică extrem de criticată și deja interzisă în mai multe țări, informează AFP.

Deja interzisă în mai multe orașe americane, dar în niciun stat întreg până în prezent, această intervenție constă în amputarea ultimei falange a degetelor animalului, lâsându-l complet fără gheare.

Convenția europeană pentru protecția animalelor de companie, adoptată în 1987 de către Consiliul Europei, interzice în special extirparea ghearelor și a dinților acestora, fiind ratificată până acum de 24 de state europene.

"Extirparea ghearelor este o practică crudă și dureroasă care poate duce la probleme fizice și comportamentale pentru animalele fără apărare", a declarat, într-un comunicat, guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, care a ratificat luni interdicția votată de parlamentul statului New York în luna iunie.

"Prin interzicerea acestei practici arhaice, ne asigurăm că animalele nu vor mai fi supuse acestor intervenții inumane și inutile", a adăugat el. Extirparea ghearelor va putea fi în continuare efectuată din motive medicale, când există un risc pentru sănătatea pisicii, precizează textul.

Susținătorii acestei intervenții argumentează însă că această operație împiedică uneori pisicile să fie abandonate sau eutanasiate, în condițiile în care proprietarii lor nu le pot împiedica să zgârie.

Societatea veterinară din New York s-a opus textului la momentul examinării sale, considerând că extirparea ghearelor ar putea fi justificată în anumite condiții.

"Victorie!", s-a manifestat pe Twitter asociația PETA.

"Sperăm că alte state (SUA) vor urma în curând", a declarat la rândul ei Linda Rosenthal, membra Adunării Legislative aflată la originea proiectului - citată în comunicatul guvernatorului.

Conform datelor furnizate de Asociația americană a veterinarilor (AVMA) pentru 2017-2018, în 25% din casele americane trăiește o pisică, ceea ce înseamnă peste 30 de milioane de animale.

sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău