New York: Natalia Gherman și-a prezentat prioritățile în fața ONU

  • 14 Aprilie 2016 18:58
New York: Natalia Gherman și-a prezentat prioritățile în fața ONU

Fosta șefă a diplomației de la Chișinău, Natalia Gherman, a răspuns miercuri, 13 arilie, seara la întrebări venite din partea reprezentanților a zeci de țări, în cadrul audierii desfășurate la New York în plenul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, pentru selectarea următorului Secretar General al Organizației.Timp de două ore Natalia Gherman s-a referit…

Fosta șefă a diplomației de la Chișinău, Natalia Gherman, a răspuns miercuri, 13 arilie, seara la întrebări venite din partea reprezentanților a zeci de țări, în cadrul audierii desfășurate la New York în plenul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, pentru selectarea următorului Secretar General al Organizației.

Timp de două ore Natalia Gherman s-a referit la cum ar reforma Organizația Națiunilor Unite dacă ar ajunge să o conducă, cum ar lupta cu terorismul internațional și fenomenul migrației, dar și cum ar putea să fie promovați mai mulți tineri în activitățile ONU.

În prezentarea făcută la debutul audierii în fața Adunării Generale a ONU, Natalia Gherman s-a referit la motivele pentru care a acceptat să candideze la șefia celei mai mari organizații din lume, și a subliniat rolul Națiunilor Unite în asigurarea păcii, securității și bunăstării la nivel internațional.

”Sunt ferm convinsă că o Organizație a Națiunilor Unite mai eficientă ca acum nu a fost niciodată atât de necesară, fie pentru a reduce nivelul de sărăcie, ajuta victimele războaielor, respectarea drepturilor omului și pentru a ne salva planeta. Peste 120 de milioane de oameni au nevoie de ajutor umanitar, iar alte peste 60 de milioane de persoane sunt forțate să-și părăsească locuințele. Este o mare provocare în fața ONU și noi ar trebui să folosim resursele în mod eficient”, a declarat Natalia Gherman.

În cadrul audierii Natalia Gherman a fost solicitată să se refere la propria experiență care  o recomandă ca fiind cea mai potrivită candidatură pentru această funcție. Fostul ministru de Externe a vorbit despre rolul său în procesul negocierilor în conflictul transnistrean, subliniind importanța implicării femeilor în rezolvarea conflictelor.

”În ultimii 25 de ani, fiind în serviciul național al țării mele, Republica Moldova, am participat personal la eforturile de rezolvare a conflictului înghețat, cel transnistrean și înțeleg cât de importat este ca femeile să fie implicate în rezolvarea acestor conflicte. Femeile sunt cele care, instinctiv, încearcă să asigure un mediu de pace și stabilitate pe termen lung. În ceea ce privește dezvoltarea durabilă - Republica Moldova a început în urmă cu 25 de ani: am pornit de la zero, și a trebuit să facem față unor provocări precum sărăcia extremă. Doar recent Republica Moldova a trecut de la nivelul de țară subdezvoltată la un stat în curs de dezvoltare”, a constatat Natalia Gherman.

Până acum, șase din cei 9 candidați înscriși în cursă au fost audiați în plenul Adunării Generale a ONU. Joi, 14 aprilie, urmează să se prezinte reprezentantul Serbiei, Noii Zeelande și Macedoniei.

Presa internațională vehiculează printre favoriți numele actualului directorul general al UNESCO, Irina Bokova din Bulgaria. Audierea candidaților reprezintă o premieră istorică pentru Organizația Națiunilor Unite. Decizia finală de selectare a următorului Secretar al ONU, va fi luată însă, ca și până acum, de către Consiliul de Securitate format din 15 membri, dintre care 5 cu statut permanent.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Perspective
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Mon
22
Tue
21
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău