NEUTRALITATEA permanentă. Tensiuni în Comisie

  • 12 Mai 2015 16:42
NEUTRALITATEA  permanentă. Tensiuni în Comisie

Dezbaterile pe marginea proiectului privind neutralitatea permanentă a Republicii Moldova care au avut loc astăzi la Comisia parlamentară pentru securitate națională, au fost marcate de tensiuni.

Amintim că proiectul respectiv urma să fie examinat săptămâna trecută la ședința Legislativului, dar, de asemenea a fost amânat din cauză că nu fusese examinat în comisia parlamentară de profil.

Președintele comisiei Veaceslav Untilă a propus ca examinarea proiectului să fie amânată, pe motiv că nu există avizul Guvernului. În plus, a spus Veaceslav Untilă, un asemenea proiect necesita și o expertiză juridică.

”Era necesar de efectuat o expertiză juridică pentru asigurarea concordanței proiectului cu normele constituționale, cu practica jurisdicției constituționale și cu prevederile trataelor internaționale la care Republica Moldova este parte, precum și coordonarea lui cu legislația în vigoare și cu legislația comunitară”, a declarat Veaceslav Untilă.

Pe de altă parte, socialiștii și comuniștii au insistat că proiectul să fie examinat în ședința Comisiei. ”Comisia trebuie să ofere posibilitatea de dezbateri, nu amânări până la infinit. Vom argumenta, în calitate de autori, din ce cauză noi considerăm că prevederile constituționale referitor la neutraltate necesită o dezvoltare prin lege organică. Neutralitatea ar putea fi un scut în fața unor pericole, inclusiv geopolitice”, a declarat deputatul PCRM, Artur Reșetnicov.

Până la urmă, majoritatea membrilor comisiei au votat pentru amânarea examinării.

Amintim că proiectul prezentat de comuniști stabilește, între altele, că Republica Moldova nu va participa la programe de cooperare militară îndreptate spre implementarea standardelor de securitate ale statelor participante la uniuni politico-militare.  De asemenea, el  prevede limitarea posibilității de participare la operațiuni de menținere a păcii sub egida ONU doar cu persoanl tehnic și medical. Proiectul interzice, totodată, amplasarea pe teritoriul Republicii Moldova a forțelor militare străine și, în același timp, se referă la posibilitatea demilitarizării totale sau parțiale a țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău