Netanyahu spulberă speranțele de pace în Fâșia Gaza după uciderea lui Sinwar. „Războiul nu s-a terminat”

  • 18 Octombrie 19:41
Netanyahu spulberă speranțele de pace în Fâșia Gaza după uciderea lui Sinwar. „Războiul nu s-a terminat”

Promisiunile premierului Benjamin Netanyahu de a continua războaiele Israelului în Gaza și Liban au spulberat orice speranță că uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, ar putea contribui la încheierea a mai mult de un an de război în Orientul Mijlociu, relatează Reuters, citat News.ro.

Liderului Hamas Yahya Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie 2023 și care a declanșat războiul din Gaza, a fost ucis miercuri, 16 octombrie, în timpul unei operațiuni a soldaților israelieni în enclava palestiniană, un eveniment crucial în conflictul care durează de un an, scrie Digi24

În seara de joi, 17 octombrie, Netanyahu a descris uciderea lui Sinwar ca fiind o piatră de hotar, dar a promis că va continua războiul, care, în ultimele săptămâni s-a extins de la lupta împotriva grupării palestiniene Hamas în Gaza la o invazie în sudul Libanului și la bombardarea unor mari porțiuni din țară.  

A doua zi, vineri, 18  octombrie, Israel a anințat că l-a uci și pe Muhammad Hassin Ramal, comandantul Hezbollah din zona Tayibe din sudul Libanului.  În acest timp, gruparea militantă libaneză Hezbollah a promis să își intensifice luptele împotriva Israelului, iar Iranul, susținătorul său, a declarat că „spiritul de rezistență” va fi întărit prin moartea aliatului său palestinian, Yahya Sinwar, în Gaza.

„Războiul, dragii mei, nu s-a terminat încă”

„Războiul, dragii mei, nu s-a terminat încă”, le-a spus Netanyahu israelienilor, afirmând că luptele vor continua până în momentul în care ostaticii deținuți de Hamas vor fi eliberați.

„Avem în fața noastră o mare oportunitate de a opri Axa răului și de a crea un viitor diferit”, a adăugat el, referindu-se la Iran și la aliații săi militanți din întreaga regiune - în Gaza, Liban, Siria, Irak și Yemen.

Declarațiile premierului au contrastat cu cele ale liderilor occidentali, inclusiv ale președintelui american Joe Biden, care au considerat că moartea lui Sinwar oferă o șansă pentru încheierea conflictului.

„Ne-am înșelat încă o dată”

Statele Unite doresc să demareze negocierile pentru încetarea focului și să asigure eliberarea ostaticilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, adăugând că Sinwar refuzase să negocieze.

„Acest obstacol a fost în mod evident înlăturat. Nu pot prezice că acest lucru înseamnă că oricine îl va înlocui va fi de acord cu o încetare a focului, dar elimină ceea ce a fost în ultimele luni principalul obstacol în calea obținerii uneia”, a transmis el.

Un diplomat de rang înalt care lucrează în Liban a declarat pentru Reuters că speranțele că uciderea lui Sinwar va pune capăt războiului sunt deșarte.

„Am sperat cu adevărat în tot acest timp că dacă scăpăm de Sinwar, va fi punctul de cotitură, în care războaiele se vor încheia, în care toată lumea va fi pregătită să lase armele jos. Se pare că ne-am înșelat încă o dată”, a declarat diplomatul.

Lunile întregi de eforturi ale Statelor Unite, principalul susținător al Israelului, de a negocia încetarea focului cu Hamas și Hezbollah au eșuat, Israelul continuându-și războaiele, iar inamicul său de moarte, Iranul, a părut în mare măsură neputincios în fața puterii militare a Israelului, inclusiv a armelor americane.

Conflictul a provocat primele confruntări directe Iran-Israel, inclusiv atacuri cu rachete asupra Israelului în aprilie și la 1 octombrie. Netanyahu a promis să răspundă la atacul din octombrie, care a provocat puține pagube. Washingtonul a presat Israelul să limiteze țintele și să nu lovească instalațiile energetice sau nucleare iraniene.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Sat
8
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău