Netanyahu anunță declanșarea celei de-a doua faze împotriva Hamas și avertizează că va fi un război ''lung și dificil''

  • 29 Octombrie 2023 17:05
Netanyahu anunță declanșarea celei de-a doua faze împotriva Hamas și avertizează că va fi un război ''lung și dificil''

Forțele armate israeliene (IDF) au efectuat duminică operațiuni terestre împotriva Hamas în Gaza în ceea ce premierul Benjamin Netanyahu a numit "a doua fază" a acestui război menit să eradicheze gruparea militantă palestiniană. Războiul va fi "lung și dificil", a avertizat șeful executivului israelian. A învinge Hamas este o "provocare esențială" pentru Israel, dar "privește întreaga civilizație occidentală", a mai apreciat Netanyahu.

IDF a avertizat că acum consideră orașul Gaza un "câmp de luptă" și le-a ordonat rezidenților "să plece imediat" spre sud. Potrivit purtătorului de cuvânt al Apărării Civile din Gaza, Mahmoud Bassal, "sute de clădiri și case au fost complet distruse" în raidurile nocturne ale armatei israeliene.

Comunicațiile telefonice și prin internet, întrerupte de vineri pe teritoriul palestinian, au fost restabilite în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, conform organizației de monitorizare a rețelei Netblocks și a unui colaborator AFP. Ministerul Sănătății al Hamas spune că peste 8.000 de oameni au fost uciși în Fâșia Gaza de la începutul războiului cu Israelul, jumătate dintre ei copii.

Mii de oameni au manifestat la Londra, Paris, Zurich și New York în sprijinul palestinienilor. "Gaza, Gaza, Paris este cu voi!", au scandat manifestanții în capitala Franței, unde adunarea fusese interzisă. Arabia Saudită a denunțat o încălcare "nejustificată" a dreptului internațional, iar Oman a acuzat Israelul de "crime de război".

"Israel, te declarăm în fața lumii întregi criminal de război", a lansat anterior președintele turc Recep Tayyip Erdogan, ceea ce a făcut Israelul să-și cheme diplomații din Turcia pentru o "reevaluare a relațiilor" dintre cele două țări, ca răspuns la "declarațiile grave" de la Ankara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:5,66 m/s
Wed
13
Thu
14
Fri
11
Sat
13
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău