Netanyahu a întrerupt negocierile pentru armistițiul din Gaza din cauza cererilor "halucinante" ale Hamas

  • 18 Februarie 10:51
Netanyahu a întrerupt negocierile pentru armistițiul din Gaza din cauza cererilor

Negociatorii Israelului trimiși în Egipt pentru a încheia un armistițiu nu au revenit la Cairo pentru continuarea discuțiilor deoarece solicitările Hamas erau "halucinante", a declarat sâmbătă premierul Benjamin Netanyahu. El a mai spus că Israelul nu va ceda în fața "dictaturilor internaționale" în ceea ce privește un acord cu palestinienii privind un stat palestinian, care, potrivit acestuia, poate fi obținut doar prin negocieri directe, fără condiții prealabile, scrie DIGI24.

Discuțiile mediate de Egipt și Qatar pentru a încerca să se ajungă la o încetare a focului în Gaza și să se asigure eliberarea a peste 100 de ostatici israelieni deținuți în teritoriul condus de Hamas nu au dat încă rezultate.

O rundă de discuții neconcludente la Cairo s-a încheiat marți. Întrebat sâmbătă, în timpul unei conferințe de presă, de ce negociatorii israelieni nu s-au întors pentru alte discuții, Netanyahu a spus: "Nu am obținut nimic, cu excepția unor cereri halucinante din partea Hamas". Aceste cereri, a spus el, includ încheierea războiului și lăsarea Hamas așa cum este, eliberarea a "mii de criminali" din închisorile israeliene și chiar pretenții asupra Muntelui Templului din Ierusalim.

Adăugând presiune asupra lui Netanyahu pentru a ajunge la un acord cu Hamas, mii de israelieni s-au adunat în fața cartierului general al armatei din Tel Aviv pentru a-i susține pe ostaticii aflați încă în Gaza. Aceștia au afișat fotografii și pancarte care cereau eliberarea lor, inclusiv una pe care scria: "Timpul se scurge!".

Atacul Hamas a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț israelian. De asemenea, militanții au capturat 253 de ostatici, deși peste 100 dintre ei au fost eliberați în cadrul unui armistițiu de scurtă durată în noiembrie.

Ofensiva aeriană și terestră a Israelului a devastat de atunci o mare parte din Gaza, ucigând 28.775 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităților sanitare palestiniene, și forțând aproape toți cei peste 2 milioane de locuitori să își părăsească locuințele.

În ceea ce privește posibila "recunoaștere unilaterală" a unui stat palestinian, Netanyahu a declarat că nu poate exista un "premiu mai mare pentru terorism".

"Israelul, sub conducerea mea, va continua să se opună cu fermitate recunoașterii unilaterale a unui stat palestinian. Se poate ajunge la un acord doar prin negocieri directe între părți, fără condiții prealabile", a spus Netanyahu.

Șeful Hamas, Ismail Haniyeh, a acuzat Israelul pentru lipsa de progrese în obținerea unui acord de încetare a focului în Gaza. Haniyeh a declarat că Hamas nu va accepta nimic mai puțin decât o încetare completă a ostilităților, retragerea israeliană din Gaza și "încetarea asediului nedrept", precum și eliberarea prizonierilor palestinieni care execută pedepse lungi în închisorile israeliene.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău