Nereușita învestirii Guvernului Leancă-2 este un spectacol politic bine regizat

  • 17 Februarie 2015 20:53
Nereușita învestirii Guvernului Leancă-2 este un spectacol politic bine regizat

REVISTA PRESEI din 17 februarie 2015

În Ziarul Național, comentatorul Nicolae Negru califică nereușita învestirii Guvernului Leancă-2 ca pe o „comedie”, spectacol politic bine regizat, dar care ridică niște semne de întrebare din punct de vedere etic. S-au remarcat comuniștii, Voronin în special, modul „șmecher”, perfid de a face ca toată lumea, inclusiv premierul desemnat, să creadă că ei vor vota pentru învestirea noului Guvern. Totodată, potrivit autorului, operativitatea apariției, ca scos din cutie, a unui nou candidat la funcția de premier, întărește impresia că prima tentativă a fost una formală, falsă. În opinia editorialistului, numirea lui Gaburici e cel puțin riscantă, Republica Moldova aflându-se la etapa decisivă a realizării Acordului de Asociere cu UE. Totodată, crede Nicolae Negru, acesta va fi mai ușor de „manevrat” din umbră.

Evenimentul Zilei îl citează pe fostul președinte român Traian Băsescu, care a declarat aseară la TVR că un premier care provine din business la Chișinău, înseamnă o Moldova care începe să dea semne de rateu și că un guvern care nu are forța unui premier politic nu va reuși să împingă acordul de asociere și liber schimb cu UE.

Timpul scrie despre anunțul ONG de a protesta astăzi în fața Parlamentului, nemulțumiți de acțiunile politicienilor. Protestatarii consideră inadmisibilă promovarea sau numirea în funcțiile-cheie ale statului a persoanelor compromise sau vădit lipsite de integritate și solicită crearea unei coaliții majoritare și funcționale.

Timpul mai preia un comentariu despre ”Ce se întâmplă cu leul moldovenesc și ce va fi mai departe”. Potrivit publicației urmează scumpirea importurilor. Asta înseamnă nu doar mașini de import și haine de lux, ci energie electrică și gaz mai scumpe,  medicamente mai scumpe. Băncile vor da mai puține credite și acestea vor fi cu mult mai scumpe, blocajele financiare se vor transmite în lanț, până vor ajunge la salariați.  

Și Adevărul atenționează că Republica Moldova se apropie rapid de faliment, în lipsa unei finanțări occidentale. Cursul valutar explodează la Chișinău, iar instituțiile care trebuie să ia măsuri se dovedesc lipsite de resurse sau capacități legale. Foarfeca dezechilibrului în balanța comercială a RM amenință să reteze speranțele apropierii de Uniunea Europeană, în vreme ce populația resimte din ce în ce mai dur efectele crizei valutare de la Chișinău. Rezerva valutară a Republicii Moldova scade cu 100 de milioane de dolari la două săptămâni, constată publicația.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău