Nereguli în administrarea Fondului forestier
-
28 Octombrie 2013 09:47
O comisie de anchetă a Parlamentului a sesizat o serie de nereguli în administrarea Fondului forestier.
Deputații au constatat că managementul ineficient al procesului de transmitere în arendă a loturilor de pădure afectează bugetul întreprinderilor silvice. Totodată, autorii raportului au remarcat că pe loturile date în arendă au fost ridicate construcții neautorizate.
Raportul comisiei de anchetă arată că 65 la sută dintre contractele de arendă au fost încheiate cu încălcarea legii pentru că nu au fost întocmite acte de primire-predare. Astfel, nu pot fi încasate taxele de arendă.
De asemenea, o bună parte dintre agenții economici au datorii la plata arendei, suma ridicându-se la 20 de milioane de lei anual. Cu toate acestea, Moldsilva nu reziliază contractele cu rău-platnicii. Alte derogări de la lege sunt construcțiile capitale ridicate de arendași în pădure, deși legislația permite numai construcții ușor demontabile.
De asemenea, arendașii nu au voie să îngrădească teritoriile arendate. Totodată, zonele arendate în scop de vânătoare, sunt suprapopulate cu animale, de către agenții economici.
Raportorii au atras atenția și la defrișările ilegale de arbori, subliniind că amenzile sunt prea mici în comparație cu prețul lemnului vândut.
Directorul adjunct al Agenției Moldsilva, Tudor Botnari, a declarat pentru Radio Chișinău că abaterile sesizate de deputați au apărut din cauza legislației ambigue.
Din cele peste 360 de mii de hectare de pădure gestionate, Agenția Moldsilva, dă în arendă aproape 3 la sută din suprafață, a mai precizat Tudor Botnari.
Deputații au decis ca Procuratura Generală să prezinte un raport în plenul Parlamentului referitor la aceste cazuri, pe 1 martie 2014. De asemenea, Agenția Moldsilva va fi obligată se rezilieze într-o perioadă de 3 luni, contractele cu agenții economici care nu au achitat plățile pentru arendă. Raportul comisiei de anchetă urmează să fie supus votului în Parlament săptămâna viitoare.