Nepedepsirea torționarilor de după evenimentele din 7 aprilie 2009 subminează încrederea în justiție - Amnesty International

  • 07 Aprilie 2019 12:52
Nepedepsirea torționarilor de după evenimentele din 7 aprilie 2009 subminează încrederea în justiție - Amnesty International

Impunitatea celor care au comis acte de tortură și rele tratamente după evenimentele din 7 aprilie 2009 subminează încrederea societății în sistemul de justiție penală în Moldova. Despre aceasta se menționează în raportul "Fără justiție, fără viitor. Raport la a 10-a aniversare de la evenimentele din aprilie 2009", realizat de organizația Amnesty International.

În document se menționează că în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, poliția a reținut cel puțin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare și în incinta secțiilor de poliție. Procuratura Generală a înregistrat 108 plângeri, însă numai 58 au ajuns în judecată, menționează INFOTAG.

Experții Amnesty International subliniază că, "deși mai mulți polițiști au fost urmăriți penal și unii chiar condamnați în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, majoritatea făceau parte din structuri inferioare ale sistemului și această listă nu includea ofițeri de rang superior, comandanți sau politicieni ori funcționari de stat responsabili de luarea de decizii operaționale și politice în acel moment".

Ei atrag atenția la faptul că în Moldova nu există o agenție independentă și specializată pentru investigarea torturii și tratamentelor inumane și degradante aplicate de reprezentanții poliției și nici nu există intenția ca aceasta să fie creată.

"Unele victime ale evenimentelor din aprilie 2009 continuă să sufere din cauza efectelor psihologice și fizice, ca urmare a abuzului la care au fost supuse. Cu toate acestea, puține dintre aceste victime au sau au avut acces la expertiza medicală necesară și la programele de reabilitare", se arată în document.

Experții menționează că unele dintre cazurile recente de tortură și rele tratamente (de exemplu, cazul Andrei Brăguță) demonstrează că, fără a aborda problemele sistemice, tortura și tratamentul inuman și degradant nu pot fi eradicate în Moldova și, în consecință, continuă să fie raportate cazuri noi, care se produc în locurile de detenție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău