Neliniște în Israel în așteptarea rezultatului definitiv al alegerilor prezidențiale din SUA

  • 06 Noiembrie 2020 15:34
Neliniște în Israel în așteptarea rezultatului definitiv al alegerilor prezidențiale din SUA

Tăcerea guvernului israelian după scrutinul prezidențial american este nota dominantă a ultimelor zile și, potrivit presei locale, premierul Benjamin Netanyahu le-a cerut membrilor executivului să nu facă declarații atât timp cât nu va fi cunoscut rezultatul definitiv al acestor alegeri, scrie vineri agenția EFE, preluat de Agerpres.

Executivul israelian urmărește cu preocupare evoluția numărării voturilor în SUA, care cel mai probabil se va încheia cu victoria democratului Joe Biden, ce-i va lua astfel locul la Casa Albă republicanului Donald Trump, cu care Netayahu a avut o puternică alianță și sintonie în ultimii patru ani în care Washingtonul s-a detașat de unele poziții istorice ale SUA și s-a apropiat de pozițiile israeliene, comentează agenția citată.

Conform analiștilor, Netanyahu ar fi preferat fără îndoială victoria lui Trump, dar în circumstanțele actuale se pregătește să abordeze noua Administrație democrată care ar putea fi mai puțin favorabilă pozițiilor sale de dreapta și mai reticentă față de expansiunea coloniilor israeliene în teritoriile palestiniene ocupate.

Netanyahu ''ar fi dorit ca Trump să rămână, dar va încerca să folosească în avantajul său schimbarea de Administrație'' de la Washington, explică analistul Aviv Bushinsky, fost consilier al premierului israelian. În opinia acestuia, atât Netanyahu cât și Biden ''vor încerca să arate că sunt apropiați și au o relație de prietenie'', deși la nivel politic lipește o sintonie deplină între ei.

''Deși mandatul lui Trump a fost o perioadă fantastică din punctul de vedere al lui Netanyahu, Joe Biden este de asemenea considerat un adevărat prieten al Israelului'', remarcă o sursă din partidul Likud - formațiunea lui Netanyahu -, citată de cotidianul local Maariv.

Strânsa alianță dintre Trump și Netanyahu s-a materializat în ultimi ani prin recunoașterea de către SUA a Ierusalimului drept capitală a Israelului și mutarea acolo a ambasadei americane, Washingtonul de asemenea a recunoscut înălțimile Golan drept teritoriu israelian și a agreat anexarea unei părți a Cisiordaniei ocupate, în timp ce Trump a impulsionat normalizarea relațiilor Israelului cu Emiratele Arabe Unite și Bahrein.

Un deputat al partidului israelian pro-colonizare Yamina, Bezalel Smotrich, i-a cerut joi lui Netanyahu să anexeze imediat părți din Cisiordania dacă Trump pierde alegerile, anticipând că Biden ar putea menține opoziția manifestată de către democrați față de această anexare. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău