Negocierile ruso-ucrainene se reiau săptămâna viitoare

  • 14 Iulie 2022 09:46
Negocierile ruso-ucrainene se reiau săptămâna viitoare

Negocierile desfășurate la Istanbul între Ucraina și Rusia pentru deblocarea cerealelor blocate pe pământ ucrainean și pentru facilitarea exporturilor de cereale și de fertilizatori rusești sunt „o rază de speranță”, a afirmat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

În cadrul unei declarații către media, șeful ONU și-a exprimat speranță că „un acord oficial” va putea fi atins pe viitor, scrie Digi24.

„Nu suntem încă acolo”, a adăugat el, evocând, fără a intra în detaliu, necesitatea de a efectua „muncă tehnică” suplimentară, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

Acordul negociat de Antonio Guterres și de doi dintre adjuncții săi de peste două luni vizează scoaterea prin Marea Neagră a circa 20 de milioane de tone de cereale depozitate în silozurile ucrainene, în special la Odesa (sud), și facilitarea - în cazul Rusiei - a exporturilor de cereale și de fertilizatori.

Declarațiile șefului ONU au loc după o reuniune, la Istanbul, între delegații din Ucraina, Rusia, Turcia și ONU. A fost prima întâlnire în persoană dintre ucraineni și ruși de la sfârșitul lui martie.

Potrivit unor diplomați, evacuarea cerealelor ucrainene prin Marea Neagră se va face prin culoare securizate. Va trebui respectat un armistițiu pentru zonele utilizate, în timp ce navele comerciale vor fi inspectate de Turcia cu concursul ONU, pentru a asigura faptul că Rusia nu transportă arme.

Turcia a anunțat la rândul său că Rusia și Ucraina au făcut suficiente progrese pentru soluționarea diferendului lor încât vor avea noi discuții „săptămâna viitoare”.

„S-a convenit ca delegațiile din Rusia și Ucraina să se întâlnească din nou în Turcia săptămâna viitoare”, a declarat într-un comunicat ministrul turc al apărării Hulusi Akar, după prima sesiune de negocieri.

Akar a subliniat că delegațiile formate din experți în apărare ai celor două țări beligerante s-au înțeles asupra unor „controale comune” în porturi și asupra mijloacelor „de a garanta securitatea căilor de transfer” al mărfurilor în Marea Neagră.

Potrivit ministrului, un acord final privind deblocarea a circa 20 până la 25 de milioane de cereale în prezent imobilizate în porturile ucrainene ar putea fi anunțat săptămâna viitoare.

„În cursul acestei reuniuni, pe care o vom avea săptămâna viitoare, toate detaliile vor fi revizuite o dată în plus și un document privind munca pe care am făcut-o va fi semnat”, a spus Hulusi Akar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău