Negocierile pe marginea Acordului de liber schimb cu UE ar putea fi finalizat în martie

  • 24 Ianuarie 2013 13:53
Negocierile pe marginea Acordului de liber schimb cu UE ar putea fi finalizat în martie

Republica Moldova a început negocierile pe marginea Acordului de Liber Schimb în martie anul trecut.

Republica Moldova ar putea finaliza negocierile pe marginea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană în luna martie, în cadrul următoarei runde care se va desfășura la Bruxelles, a declarat astăzi ministrul adjunct al economiei, Octavian Calmâc, negociatorul-șef din partea Republicii Moldova. 
 
În cadrul rundei de negocieri pe marginea viitorului acord de comer liber cu Uniunea Europeană, care s-a desfășurat săptămâna aceasta la Chișinău, au fost finalizate negocierile asupra textelor juridice, s-a convenit asupra accesului pe piață a serviciilor și părțile sunt aproape de a găsi un consens privind aplicarea taxelor vamale și a accesului pe piață a bunurilor, a declarat Octavian Calmâc. Potrivit oficialului, s-au purtat negocieri asupra a peste 9.700 de feluri de mărfuri, dintre care doar în cazul a 30 de grupuri de mărfuri vor fi aplicate cote tarifare. Printre produsele supuse taxelor vor fi și fructele și legumele.
 
Octavian Calmâc a mai declarat că de prevederile Acordului, unele dintre care vor intra în vigoare din 2014, vor beneficia agenții economici din Republica Moldova, dar, în același timp, pe termen scurt și mediu viitorul document va comporta și anumite provocări.
 
Republica Moldova a început negocierile pe marginea Acordului de Liber Schimb în martie anul trecut. Acest acord va fi parte componentă a Acordului de Asociere și ar urma să fie semnat în cadrul Summitului Parteneriatului Estic, în noiembrie acest an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău