Negocierile în formatul 5+2 vor fi reluate
-
08 Iulie 2015 18:21
Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru conflictul transnistrean, Radojko Bogojević, și-a încheiat astăzi o vizită la Tiraspol, în cadrul unui turneu în care a vizitat toți participanții la negocierile în formatul 5+2, blocate de mai bine de un an.Vizita are loc și în contextul unor acuzații din partea Tiraspolului la…
Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru conflictul transnistrean, Radojko Bogojević, și-a încheiat astăzi o vizită la Tiraspol, în cadrul unui turneu în care a vizitat toți participanții la negocierile în formatul 5+2, blocate de mai bine de un an.
Vizita are loc și în contextul unor acuzații din partea Tiraspolului la adresa Chișinăului și Kievului și a unor amenințări că va reacționa la o pretinsă blocadă economică instituită de Republica Moldova și Ucraina.
Radojko Bogojevic a vizitat și săptămâna trecută Republica Moldova, având întrevederi cu vicepremierul moldovean Victor Osipov, iar la 6 iulie a revenit pentru a discuta și cu administrația de la Tiraspol. De asemenea, oficialul OSCE a întreprins vizite la Kiev, Moscova, Bruxelles și Washington pentru a discuta despre reluarea procesului de negocieri.
Radojko Bogojevic a primit asigurări că negocierile vor fi reluate, probabil în toamnă, dar a menționat că trebui să existe subiecte concrete în cazul cărora să se poată ajunge la un compromis.
Turneul oficialului OSCE a avut loc pe fundalul declarațiilor tot mai alarmanet ale Tiraspolului. Reprezentantul Tiraspolului la negocieri, Nina Ștanski a adresat recent o ”scrisoare” misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău în care acuză Republica Moldova și Ucraina de instituirea unei blocade economice. Ea a amenințat Chișinăul cu introducerea unor taxe de 100% la importul mărfurilor moldovenești, închiderea școlilor românești din Transnistria și introducerea vizelor pentru cetățenii moldoveni.
Formatul de negocieri 5+2, - la care Chișinpăul și Tiraspolul participă cu drepturi egale ca părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE au statut de mediatori iar Statele Unite și Uniunea Europeană de observatori, - a fost instituit la sfârșitul anului 2005. Peste câteva luni negocierile au fost blocate. Discuțiile oficiale au fost reluate la sfârșitul anului 2011, dar din iunie 2014 nu a mai avut loc nicio rundă de negocieri.