Negocierile dintre Ucraina și Rusia, singura opțiune de a opri războiul, consideră Zelenski

  • 05 Aprilie 2022 14:40
Negocierile dintre Ucraina și Rusia, singura opțiune de a opri războiul, consideră Zelenski

Ucraina nu are altă opțiune decât să negocieze cu Rusia pentru a opri luptele, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski, care a adăugat că ar putea să nu poarte personal discuții cu președintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

Întrebat dacă el și Putin vor purta discuții directe, Zelenski a spus că este posibil ca acest lucru să nu se întâmple, dar nu a dat detalii, scrie Agerpres.

Declarațiile lui Zelenski survin după ce președintele ucrainean a acuzat trupele ruse că au comis crime extrajudiciare în localitatea Bucea, la vest de capitala Ucrainei, Kiev.

"Toți, inclusiv eu, vom percepe însăși posibilitatea de negocieri ca pe o provocare", a spus Zelenski într-un interviu cu jurnaliștii ucraineni difuzat pe postul național de televiziune. "Provocarea este internă, în primul rând proprie, o provocare omenească. Apoi, când te aduni, și trebuie s-o faci, cred că nu avem altă opțiune", explicat el.

Zelenski a spus că evenimentele de la Bucea sunt de neiertat, dar că Ucraina și Rusia ar trebui să aleagă opțiunea dificilă de a continua discuțiile și a semnalat că Moscova ar trebui să recunoască fapte despre care se presupune că au fost comise de trupele ei.

Agenția de presă rusă Interfax a citat un viceministru rus de externe declarând că discuțiile continuă prin legătură video.

Președintele Ucrainei a declarat totodată că eforturile Ucrainei de a respinge trupele ruse din Mariupol se confruntă cu dificultăți.

În interviul televizat cu presa locală, Zelenski a apreciat că situația militară în orașul-port din sud este "foarte dificilă".

El a mai spus că Turcia a propus un plan pentru a ajuta la evacuarea răniților și trupurilor neînsuflețite din oraș, dar a avertizat că inițiativa depinde de voința președintelui rus Vladimir Putin.

Printre altele, Volodimir Zelenski a apreciat în interviul televizat marți că prim-ministrul ungar Viktor Orban va trebui să aleagă între Moscova și "lumea cealaltă" și că liderul ungar se teme de influența rusă.

Orban și-a păstrat majoritatea la alegerile de duminică.

Pe de altă parte, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat că informațiile despre uciderea civililor la Bucea sunt "fake-uri" menite să discrediteze Rusia. Moscova a spus că va prezenta "dovezi empirice" marți, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prin care va demonstra că forțele sale nu au fost implicate.

"Acestea sunt 'fake-uri' maturate de imaginația cinică a propagandei ucrainene", a spus Dmitri Medvedev, care a fost președinte din 2008 până în 2012 și acum este secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei. "Au fost născocite pentru sume mari de bani", a susținut Medevedev.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a dat vina pe serviciile speciale ucrainene, pe care le-a acuzat că au înscenat pretinse ucideri de civili în orașe ucrainene în încercarea de a-și răspândi propaganda către mass-media occidentale.

"Soldații celui de-al 72-lea Centru Principal pentru Operațiuni Psihologice ucrainean au efectuat o altă punere în scenă cu presupuși civili uciși de acțiunile violente ale forțelor armate ruse" la 4 aprilie într-un sat la 23 km nord-vest de Kiev, a declarat ministerul, citat de Reuters. "Evenimente similare au fost acum organizate de serviciile speciale ucrainene în Sumî, Konotop și în alte orașe", a susținut ministerul rus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău