Negocieri secrete la Ankara: Șeful spionajului extern rusesc s-a dus în Turcia să negocieze cu americanii

  • 14 Noiembrie 2022 13:38
Negocieri secrete la Ankara: Șeful spionajului extern rusesc s-a dus în Turcia să negocieze cu americanii

În Turcia, la Ankara, au loc în cursul zilei de luni negocieri secrete între Rusia și Statele Unite, a declarat o sursă a ziarului rusesc Kommersant.

Delegația trimisă de Moscova este condusă de șeful Serviciului de Informații Externe Serghei Narîșkin, scrie Hotnews.

Această întâlnire nu a fost anunțată public până acum de nicio parte. Sursa a refuzat deocamdată să ofere Kommersant detalii despre discuții.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate nici să confirme, nici să infirme informația despre discuțiile de la Ankara. Un oficial turc a refuzat să comenteze informațiile privind discuțiile dintre SUA și Rusia.

Sursa Kommersant nu a spus cu cine se întâlnește Narîșkin, dar directorul CIA, Bill Burns, este omologul său obișnuit, remarcă Max Seddon, șeful Financial Times pentru Rusia.

Ultima dată când delegațiile rusă și americană s-au întâlnit a fost pe 10 ianuarie anul acesta, la Geneva, pentru discuții privind garanțiile de securitate.

Ulterior, Rusia a invocat lipsa de rezultate ale procesului de negociere din ianuarie, drept unul dintre motivele declanșării războiului din Ucraina.

În martie, Narîșkin a declarat că decizia președintelui Vladimir Putin de a invada Ucraina s-a bazat pe o evaluare „extrem de precisă” și „realistă” a situației din lume.

Din nou a fost aleasă Turcia pentru negocieri

Turcia se angajează să caute un dialog de pace între Rusia și Ucraina, a declarat sâmbătă președintele Tayyip Erdogan, acuzând Statele Unite și alte țări occidentale că au provocat Moscova, potrivit Reuters.

„Occidentul, și în special SUA, atacă Rusia aparent fără încetare. Bineînțeles, Rusia opune o mare rezistență în fața tuturor acestor lucruri", a declarat Erdogan fără a detalia ce a vrut să spună.

Turcia, membră NATO, a găzduit discuții între delegațiile ucraineană și rusă la începutul acestui an și a încercat să găsească un echilibru între criticile sale referitoare la invazia declanșată de Vladimir Putin și opoziția față de sancțiunile aplicate de Occident Moscovei.

Ankara și ONU au intermediat un acord pentru a reporni exporturile de cereale ucrainene din porturile din Marea Neagră în ultimele luni.

Nu au existat încercări publice de reluare a discuțiilor de pace între cele două părți de când tentativele de negocieri de la Istanbul, din prima parte a conflictului, au eșuat fără progrese.

Ucraina a negat marți că se află sub presiune occidentală pentru a negocia cu Rusia, insistând asupra faptului că discuțiile ar putea avea loc doar dacă Rusia renunță la tot teritoriul pe care l-a ocupat după invazia din februarie.

Rusia a transmis vineri că s-a angajat să atingă obiectivele „operațiunii sale militare speciale", adăugând că astfel de obiective ar putea fi atinse prin discuții de pace, dar că poziția Kievului înseamnă că organizarea de negocieri este imposibilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-2,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:3,09 m/s
Mon
1
Tue
2
Wed
3
Thu
6
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău