Negocieri intense pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza

  • 18 Noiembrie 2023 09:17
Negocieri intense pentru eliberarea ostaticilor israelieni din Gaza

Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden și emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, au discutat, vineri, la telefon, despre necesitatea "urgentă" ca Hamas să elibereze "fără întârziere" ostaticii capturați în timpul atacului asupra Israelului din 7 octombrie, relatează Agerpres.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre "eforturile în desfășurare pentru creșterea fluxului de ajutor umanitar atât de necesar către Gaza" și despre decizia Israelului de a autoriza, în urma unei cereri americane, intrarea zilnică a două autocisterne cu carburant în Fâșia Gaza, se mai arată în comunicatul de presă, citat de Agerpres.

Președintele american, aflat în prezent la San Francisco pentru forumul de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), a declarat miercuri că este "relativ optimist" cu privire la viitoarea eliberare a ostaticilor deținuți de Hamas în cadrul negocierilor cu Qatarul.

Statul din Golf s-a angajat într-o diplomație intensă pentru a încerca să obțină eliberarea ostaticilor.

Potrivit ultimului raport al guvernului Hamas, 12.000 de palestinieni au fost uciși în bombardamentele de represalii efectuate de Israel asupra Fâșiei Gaza, dintre care 5.000 sunt copii și 3.300 femei.

Armata israeliană estimează că aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice în timpul atacului Hamas. Potrivit acesteia, 51 de soldați au fost uciși pe teritoriul palestinian din 7 octombrie.

Qatarul, care găzduiește cea mai mare bază militară americană din Orientul Mijlociu, găzduiește, de asemenea, biroul politic al Hamas și pe liderul exilat al mișcării islamiste, Ismail Haniyeh. Qatarul și-a folosit canalele de comunicare cu Hamas pentru a facilita eliberarea a patru dintre ostatici până acum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău