Negocieri | 70% din textul Acordului de Liber Schimb dintre R. Moldova și China a fost agreat

  • 19 Septembrie 2018 16:19
Negocieri | 70% din textul Acordului de Liber Schimb dintre R. Moldova și China a fost agreat

Cea de-a treia rundă de negocieri pe marginea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză s-a încheiat cu succes, anunță MInisterul Economiei și Infrastructurii.

Potrivit moldpres.md, runda a treia de negocieri s-a desfășurat în perioada 17-19 septembrie, la Chișinău. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, negocierile s-au desfășurat constructiv și productiv, astfel încât părțile au avansat considerabil în privința textului legal al Acordului, iar drept rezultat mai mult de 70 la sută din textul legal a fost agreat. De asemenea,  majoritatea propunerilor înaintate de către echipa de negociatori ai Republicii Moldova pe parcursul rundelor precedente au fost acceptate. 

Cea de-a patra rundă de negocieri se va desfășura în luna noiembrie la Beijing. Semnarea Acordului de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză face parte din obiectivele prevăzute în Strategia Republicii Moldova de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor. Anterior, a fost efectuat un studiu de fezabilitate de comun cu partea chineză privind oportunitatea lansării și eventuala semnare a Acordului. Conform estimărilor studiului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut ar putea crește cu 0,42%.

Date ale Biroului Național de Statistică relevă că exporturile moldovenești pe piața chineză au crescut în anul 2017 cu 30,9 la sută, iar importurile – cu 26,4 la sută. China a ocupat în anul trecut poziția a cincea în TOP10 țări din care Republica Moldova procură mărfuri, cu o cifră de import de 505 milioane de dolari SUA. Tendințele de creștere puternică a exporturilor moldovenești pe piața chineză s-au menținut și în șapte luni ale acestui an, când a fost înregistrat un avans de 30,7 la sută, în timp ce importurile de mărfuri chineze s-au majorat cu 29,3 la sută.

Vinurile și strugurii, instrumentele optice, mobila reprezintă cea mai mare parte a exportului moldovenesc în Republica Populară Chineză, iar în structura importului predomină produsele chimice și articolele din metal.

Conform datelor oficiale, în țara noastră activează 85 de companii cu capital chinezesc, iar capitalul investit în primele șase luni ale anului curent este în valoare de aproape 6,36 milioane de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău