Negociatorul-șef al UE pentru Brexit: ”Nu va exista un acord” dacă Regatul Unit nu-și respectă angajamentele

  • 31 Mai 2020 20:37
Negociatorul-șef al UE pentru Brexit: ”Nu va exista un acord” dacă Regatul Unit nu-și respectă angajamentele

Înaintea unei săptămâni cruciale pentru parcursul Brexitului, negociatorul european Michel Barnier a subliniat, într-un interviu publicat duminică de ziarul britanic The Times, că ”timpul presează”, avertizând Regatul Unit că ”nu va exista un acord” dacă Londra revine asupra pozițiilor sale anterioare, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Regatul Unit a făcut un pas înapoi, doi pași înapoi, trei pași înapoi față de angajamentele asumate inițial”, a reproșat Michel Barnier, cu puțin timp înainte de reluarea negocierilor, marți.

”Ne amintim foarte bine textul pe care l-am negociat cu Boris Johnson și dorim doar să fie respectat. La literă. În caz contrar, nu va exista niciun acord”, a avertizat negociatorul european.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar normele europene continuă să se aplice pe teritoriul său în timpul unei perioade de tranziție care se desfășoară până la sfârșitul lunii decembrie, necesară pentru a se ajunge la un acord comercial între cele două părți.

Discuțiile urmate să fie reluate marți, după o rundă anterioară de negocieri la mijlocul lunii mai, marcate de lipsă de progres. ”Timpul presează”, a avertizat Michel Barnier, în timp ce orice prelungire a acestei perioade de tranziție trebuie să fie solicitată înainte de 1 iulie.

Dar Londra s-a dovedit inflexibilă: nu se pune problema prelungirii negocierilor dincolo de sfârșitul lunii decembrie, a declarat miercurea trecută negociatorul britanic David Frost, cu riscul lipsei un acord, situație potențial devastatoare pentru economie.

Brexit-ul este oricum o relație de tip ”pierdere-pierdere”, dar ”dacă nu ajungem la un acord, acest lucru va avea și mai multe consecințe, care se vor adăuga celor, deja foarte grave, ale crizei provocate de noul coronavirus”, a apreciat negociatorul european, lansând un apel la ”responsabilitate comună” din partea UE și a Regatului Unit.

Este ”în interesul ambelor părți să ajungă la un acord”, chiar dacă Regatul Unit are mult mai mult de pierdut în cazul unui Brexit fără acord decât Europa, potrivit negociatorului european.

”Suntem mult mai puțin expuși decât ei, deoarece doar 7% din exporturile noastre se duc în Regatul Unit, în timp ce 47% din exporturile britanice au ca destinație UE”, a precizat el.

În lipsa unui acord și a unei prelungiri a perioadei de tranziție, relațiile economice dintre UE și Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMS), ceea ce va ridica brutal noi bariere comerciale și va cauza costuri semnificative pentru companiile care importă de ambele părți precum și întârzieri la graniță.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău