Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE vor discuta astăzi despre desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european

  • 24 Septembrie 2019 12:04
Negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului UE vor discuta astăzi despre desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european

Echipa de negociere a Consiliului Uniunii Europene se va întâlni marți seară, la Bruxelles, cu noua echipă de negociatori a Parlamentului European pentru a discuta despre desemnarea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef al Parchetului Public European, fiind așteptat un acord, care va trebui apoi confirmat de legislativul comunitar și de Consiliu, a explicat o purtătoare de cuvânt a PE, la solicitarea AGERPRES.

"Negocierile pe acest subiect continuă marți, începând cu ora 19:15 (20:15 - n.r.). Ne așteptăm la un acord, care va mai trebui confirmat de Parlamentul European și de Consiliu. Conferința Președinților va decide asupra pașilor următori din partea PE", a spus purtătoarea de cuvânt, Irina Lietzen.

Joi, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanților Permanenți ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfășurată la Bruxelles, Laura Codruța Kovesi a obținut susținerea pentru funcția de procuror-șef al Parchetului Public European.

Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat inițiativei EPPO. Exceptând Regatul Unit, care va părăsi Uniunea Europeană, cele cinci țări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Biroul Parchetului Public European (EPPO) va avea sediul central în Luxemburg și va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

EPPO va veni în completarea activității OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) și a Eurojust (agenție a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agențiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,72 m/s
Thu
20
Fri
20
Sat
21
Sun
20
Mon
21

Curs oficial BNM 12 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5131 0.0706
USD 16.5477 -0.0041
RON 4.0364 0.0157
UAH 0.5999 0.0001
RUB 0.2273 0.0028
Arhivă Radio Chișinău