Negociatorii au ajuns la un acord comercial postBrexit (surse UE)

  • 24 Decembrie 2020 17:49
Negociatorii au ajuns la un acord comercial postBrexit (surse UE)

Regatul Unit și Uniunea Europeană au ajuns la un acord privind relațiile comerciale post-Brexit, cu doar câteva zile înainte ca Londra să iasă din piața unică a UE, susțin surse europene și guvernamentale britanice citate de AFP, DPA și Reuters, potrivit Agerpres.

"S-a ajuns la un acord", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic, salutând "veștile fantastice pentru familiile și afacerile din orice parte a UE".

 "Am semnat primul acord de liber schimb bazat pe zero taxe și zero cote care s-a realizat vreodată cu UE", a adăugat sursa britanică.

Încheierea acordului are loc după luni de blocaj, după ce și miercuri s-a anunțat că o înțelegere este iminentă. Cel mai îndelungat punct de dispută a fost problema pescuitului.

Marea Britanie a părăsit oficial UE la sfârșitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieței interne a UE și a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziție, la sfârșitul anului.

În absența oricărui acord, taxe vamale mari și alte bariere comerciale s-ar fi aplicat, riscând să afecteze serios economia și lanțurile de distribuție.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:1,54 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău