Negociatorii americani, aproape de un acord pentru eliberarea treptată a ostaticilor reținuți în Gaza, cu un armistițiu de două luni

  • 28 Ianuarie 12:05
Negociatorii americani, aproape de un acord pentru eliberarea treptată a ostaticilor reținuți în Gaza, cu un armistițiu de două luni

Publicația New York Times susține că negociatorii au redactat un acord provizoriu care reunește cererile israeliene și ale Hamas și care ar permite eliberarea celorlalți ostatici și întreruperea ostilităților timp de până la două luni, relatează News.ro.

Astfel, potrivit raportului: „În prima fază, luptele s-ar opri pentru aproximativ 30 de zile, în timp ce femeile, bătrânii și ostaticii răniți ar fi eliberați de Hamas. În această perioadă, cele două părți ar urma să stabilească detaliile unei a doua faze care ar suspenda operațiunile militare pentru încă aproximativ 30 de zile în schimbul soldaților israelieni și a civililor de sex masculin reținuți. Proporția palestinienilor care urmează să fie eliberați din închisorile israeliene trebuie încă negociată, dar aceasta este considerată o problemă care poate fi rezolvată. Acordul ar permite, de asemenea, acordarea de mai mult ajutor umanitar în Gaza.”, scrie G4Media.

Hamas a cerut o încetare totală a focului, dar publicația americană, citată de Times of Israel, relatează că „oficiali apropiați discuțiilor consideră că, dacă Israelul oprește războiul timp de două luni, probabil că nu îl va relua în același mod în care l-a purtat până acum”, deschizând o cale pentru o încetare a focului mai permanentă.

Associated Press confirmă raportul New York Times și notează că directorul CIA, William Burns, este așteptat să discute prevederile acordului care se conturează, duminică, în Franța, cu David Barnea, șeful agenției israeliene de informații Mossad, cu prim-ministrul din Qatar, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, și cu șeful serviciilor de informații egiptene Abbas Kamel.

Burns merge în Franța pentru discuții la nivel înalt după ce consilierul principal al Casei Albe, Brett McGurk, a petrecut o mare parte din ultima săptămână în Orientul Mijlociu pentru discuții privind situația ostaticilor.

În cazul în care Burns constată progrese în cadrul discuțiilor din Franța, se așteaptă ca Joe Biden să-l trimită rapid pe McGurk înapoi în Orientul Mijlociu pentru a încerca să încheie un acord.

În atacul de la 7 octombrie, 250 de persoane au fost răpite și conduse în Fâșia Gaza, potrivit autorităților israeliene.

Aproximativ 100 de ostatici au fost eliberați la sfârșitul lui noiembrie în achimbul eliberării unor deținuți palestinieni din Israel într-un armistițiu.

Alți 104 ostatici ar fi reținuți în continuare de Hamas, iar 28 de ostatici ar fi morți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău