Negarea Israelului ca stat ține de antisemitism, declară Emmanuel Macron la Ierusalim

  • 22 Ianuarie 19:45
Negarea Israelului ca stat ține de antisemitism, declară Emmanuel Macron la Ierusalim

'Negarea' existenței Israelului ca stat constituie o nouă formă de antisemitism, a declarat miercuri președintele francez Emmanuel Macron, în prima zi a vizitei sale Ierusalim cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist Auschwitz, informează AFP, preluat de Agerpres.

Șeful statului francez s-a întâlnit în cursul dimineții cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, apoi cu omologul său Reuven Rivlin, care a salutat eforturile franceze de combatere a antisemitismului, între care o rezoluție vizând antisionismul.

'Antisionismul, atunci când neagă existența Israelului ca stat, este antisemitism', a declarat Macron în cadrul unei conferințe de presă comune cu președintele Rivlin.

'Ceea ce nu vrea să însemne că ar fi imposibil de a avea dezacorduri, de a critica o acțiune sau alta a guvernului Israelului, dar negarea existenței sale relevă bineînțeles astăzi o formă contemporană de antisemitism', a insistat el.

Macron afirmase cu un an în urmă că dorește să extindă definiția antisemitismului la antisionism. Parlamentul francez a adoptat luna trecută o propunere de rezoluție în acest sens, care a stârnit totuși opoziție, în special din partea responsabililor partidelor care se tem că aceasta ar putea împiedica orice fel de critici împotriva politicii Israelului.

Invitat printre cei 40 de lideri mondiali pentru a comemora joi 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz, Macron a discutat și despre Iran, subiectul unor tensiuni majore după moartea într-un raid american la Bagdad a generalului iranian Qassem Soleimani.

Aceasta este prima sa vizită în Țara Sfântă de la venirea la putere în 2017, Emmanuel Macron urmând să se deplaseze și la Ramallah, sediul Autorității Naționale Palestiniene (ANP) pentru se întâlni cu președintele palestinian Mahmoud Abbas.

Această vizită intervine într-un moment în care actorii regionali așteaptă ca Washingtonul să dea publicității detaliile proiectului său de pace israeliano-palestinian.

'Nu este vorba ca Franța să vină astăzi cu o propunere pe masa (negocierilor), înțeleg că alții o vor face, uneori aceasta lăsându-se așteptată. Orice proces de pace este posibil doar dacă părțile implicate vor să construiască pacea, atunci Franța va ajuta și în rolul ce îi este destinat', a declarat președintele francez.

Înainte de plecarea sa în Israel, Palatul Elysee a menajat cele două tabere, criticând pe de o parte politica de colonizare a Israelului ca pe o 'politică a faptului împlinit', dar, pe de alta, promițând la comemorările de joi, la memorialul Yad Vashem, un duscurs dur împotriva antisemitismului. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
19
Cer acoperit de nori
Umiditate:68 %
Vint:6,7 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
22
Fri
20

Curs oficial BNM 13 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3939 -0.0694
USD 17.1712 -0.0217
RON 4.0053 -0.0154
UAH 0.6368 -0.0014
RUB 0.2415 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău