NEconfidențial | PAS va face alianță cu partidele pro-europene în consiliile raionale și municipale. Vasile Grădinaru: „Vom ține cont și de competența oamenilor” (Audio)

  • 07 Noiembrie 2023 14:17
0%
00:00:00
00:00:00

În procesul de formare a alianțelor în consiliile raionale și municipale Partidul Acțiune și Solidaritate se va așeza la masa de discuții cu partidele pro-europene, dar va ține cont și de calitatea oamenilor, potrivit declarației făcute de deputatul PAS, Vasile Grădinaru, în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău. Aceeași abordare o avea și Partidul Social Democrat European, care se clasează pe locul trei în topul partidelor după numărul mandatelor de consilieri municipali și raionali. Vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc, a atras, însă, atenția că la nivel central PAS nu a manifestat până acum prea multă deschidere pentru colaborări cu formațiunile ce au viziuni europene, transmite Radio Chișinău.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vasile Grădinaru, spune că în procesul de formare a alianțelor în consiliile raionale și municipale PAS se va așeza la masa de discuții cu partidele pro-europene, dar va ține cont și de calitatea oamenilor, care, potrivit lui, trebuie să fie competenți.

„ - Vom analiza la nivel local. Ne-ar plăcea să nu ajungem la mâna socialiștilor. Cred că nu vom merge pe o asemenea abordare. Eu îmi doresc ca neapărat să avem majoritate cu partidele pro-europene.

  - Este luat în calcul și PSDE?

  - Da, de ce nu? Analizăm și o asemenea oportunitate. Sunt binevenite toate partidele pro-europene. Trebuie să ne unim forțele la nivel local. Sper să ne unim forțele și în prezidențiale, și în parlamentare, astfel încât să ducem dezideratul integrării UE la capăt”

Aceeași abordare în formarea alianțelor locale o avea și Partidului Social Democrat European, care se clasează pe locul trei cu cele mai multe mandate de consilieri municipali și raionali. Totuși, vicepreședintele PSDE, Eremei Priseajniuc, a atras atenția că la nivel central PAS nu a manifestat până acum prea multă deschidere pentru colaborări.

„PSDE este un partid care mereu a demonstrat deschidere pentru dezvoltarea diferitor domenii, dar există o miopie la nivel de politic...nu este bine, și s-a demonstrat inclusiv în aceste alegeri, și ar fi trebuit să fie un cartonaș galben…nu trebuie să fie lovit eșichierul partidelor pro-europene”, a spus Eremei Priseajniuc.

În urma alegerilor locale generale din 5 noiembrie, PAS, PSRM și PSDE au obținut cele mai multe mandate de consilieri municipali și raionali.

Formațiunea de guvernământ a obținut cele mai multe voturi în 19 raioane, însă în doar patru dintre acestea are asigurate majorități necesare pentru a putea alege de una singură președinții și vicepreședinții consiliilor, în restul situațiilor fiind nevoie de alianțe.

Liderul PSRM Igor Dodon a declarat luni că socialiști vor face astfel încât să împiedice PAS să obțină conducerea în raioanele în care a câștigat. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău