NEconfidențial | Nicolae Panfil: Avem nevoie să consolidăm instituțiile statului, avem nevoie să îmbunătățim legislația electorală acolo unde am văzut aspecte care nu au funcționat și vom veni și noi în acest sens cu recomandări în raportul final

  • 21 Noiembrie 2023 12:50
0%
00:00:00
00:00:00

Utilizarea abuzivă a resurselor administrative și influențarea alegerilor cu resurse financiare din afara țării sunt principalele două tipuri de încălcări care au marcat scrutinul local din Rep. Moldova. Este concluzia formulată de către directorul de program din cadrul Asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil, în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.

Un moment care a marcat acest scrutin a fost modalitatea prin care Partidul Șor, scos în afara legii, s-a reorientat, identificând în câteva luni sute de candidați pentru primării, iar în acest sens, expertul sugerează că autoritățile trebuie să învețe aceste lecții și să fie mult mai pregătite pentru viitoarele alegeri.

Potrivit directorului de program din cadrul Asociației Promo-LEX, alegerile locale generale din acest an au fost caracterizate prin două tipuri de încălcări – utilizarea abuzivă de a resurselor administrative și influențarea alegerilor cu resurse financiare din afara țării. Unul dintre momentele din acest scrutin care merită să fie luat în seamă, în opinia lui Nicolae Panfil, a fost modalitatea prin care partidul Șor, scos în afara legii, s-a reorientat, identificând în câteva luni sute de candidați pentru primării.

„În contrapunere cu această situație am văzut eforturile autorităților de a stopa aceste fenomene și nimic ceva mai bun ca și contramăsură nu au putut identifica, fiind și o perioadă limitată a campaniei electorale, decât să intervină prin deciziile Comisiei Situației Excepționale, care sunt periculoase și creează niște precedente foarte periculoase”, a declarat Nicolae Panfil.

Întrucât acest scrutin a arătat că unele partide, asupra cărora există bănuieli cu privire la finanțări ilegale, se pot bine orienta și reorganiza, autoritățile trebuie să învețe aceste lecții și să fie mult mai pregătite pentru viitoarele alegeri, mai spune Nicolae Panfil.

„Avem nevoie să consolidăm instituțiile statului, avem nevoie să îmbunătățim legislația electorală acolo unde am văzut aspecte care nu au funcționat și vom veni și noi în acest sens cu recomandări în raportul final. Cred că avem cu toții de lucru pentru a ne pregăti serios de viitoarele scrutine. Pentru că lecțiile neînvățate ne vor costa foarte scump”, a mai menționat Nicolae Panfil.

Amintim că la 5 noiembrie 2023 în Rep. Moldova au avut loc alegeri locale generale, turul doi fiind organizat la data de 19 noiembrie, în localitățile în care primarul nu a fost ales din primul tur. În cadrul acestui scrutin au fost aleși primarii localităților și consilierii locali pentru următorii patru ani.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău