NEconfidențial | Funcționarii vinovați pentru condamnările Rep. Moldova la CEDO nu pot fi pedepsiți? Olesea Stamate: „Până ajungi să le demonstrezi vinovăția, va fi expirat și termenul de prescripție” /VIDEO

  • 30 Ianuarie 2024 18:20
NEconfidențial | Funcționarii vinovați pentru condamnările Rep. Moldova la CEDO nu pot fi pedepsiți? Olesea Stamate: „Până ajungi să le demonstrezi vinovăția, va fi expirat și termenul de prescripție” /VIDEO

Președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, sugerează că este complicat să-i obligi pe funcționarii care se fac vinovați pentru condamnările Rep. Moldova la CEDO să suporte despăgubirile și cheltuielile din buzunarul lor. „De cele multe ori, până ajungi să le demonstrezi vinovăția, va fi expirat și termenul de prescripție”, a precizat deputata PAS în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.

 Olesea Stamate a declarat că vinovați de condamnările Rep. Moldova la CEDO nu se fac doar judecătorii.

 „Nici pe departe. În unele cazuri - da. Dar în multe cazuri nu. În alte cazuri poate fi vorba de tratament inuman în detenție, în alte cazuri poate fi vorba de acțiunea sau inacțiunea procurorului”, a subliniat deputata.

 Întrebată despre un potențial mecanism care ar presupune că despăgubirile și cheltuielile să nu fie achitate din bugetul de stat, ci să fie suportate de funcționarii ale căror decizii au stat la baza condamnărilor CEDO:

 „Vizavi de recuperarea cheltuielilor…este un mecanism la moment în vigoare, dar e puțin eficient. Pentru a recupera banii respectiv de la persoana care se face vinovată pentru condamnarea Rep. Moldova la CEDO, trebuie să-i demonstrezi vinovăția…aceasta înseamnă inițierea unui proces penal. Și în cadrul acestui proces penal trebuie să demonstrezi vinovăția persoanei. De cele multe ori, până ajungi să demonstrezi vinovăția persoanei, va fi expirat și termenul de prescripție”, a explicat Olesea Stamate.

 Deputata afirmă că Ministerul de Justiției a propus modificări legislative care presupun „ca din momentul în care dosarul a fost trimis în judecată să înceapă să curgă un nou termen de prescripție, astfel încât să se diminueze din posibilitatea de a scăpa de pedeapsă prin tergiversare la nesfârșit”.

 „Acest lucru urmează a fi modificat în curând, suntem la etapa de finalizare. Nici eu nu vreau să achit din buzunarul meu pentru aceste decizii, dar este un pic mai complicat…sunt multe detalii tehnice. Imaginați-vă că judecătorul de la prima instanță a fost cel care a luat decizia greșită. Ulterior, aceasta a fost menținută de judecătorii Curții de Apel și de către judecătorii Curții Supreme de Justiție. Ce faci? Trebuie să demonstrezi intenția judecătorului, dacă știa că decizia pe care o ia este greșită…Din momentul în care cererea este depusă la CEDO și există o pronunțare la CEDO, trec cel puțin 6,7 ani…deci noi trebuie să ne întoarcem în timp la decizii care au fost luate 10 ani în urmă. Între timp, posibilitatea de a acumula probatoriul, pentru a demonstra intenția judecătorului de a lua această decizie se reduce cu mult, cu cât mai mult trece, cu atât e mai complicat…sunt detalii juridice…”.

 Conform unui raport recent al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, din 1997 până la 31 decembrie 2023, CEDO a pronunțat circa 600 de hotărâri în cauzele moldovenești. În baza tuturor acestora, Rep. Moldova a fost obligată să plătească aproape 23 milioane de euro, dintre care circa 400 mii de euro anul trecut.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:3,6 m/s
Sun
5
Mon
5
Tue
4
Wed
5
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău