NECONFIDENȚIAL | Mihai Popșoi: „Nu putem garanta începerea negocierilor la UE în acest an, atât timp cât această decizie nu depinde doar de noi”

  • 11 Aprilie 2023 16:03
0%
00:00:00
00:00:00

„Cu regret, nu putem garanta începerea negocierilor, atât timp cât această decizie nu depinde doar de noi”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, după ce a fost întrebat în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău dacă, până la finele anului, ar putea fi deschise negocierile de aderare la UE a Rep. Moldova. Potrivit deputatului PAS, această decizie este și una politică și urmează să fie luată de către toate țările membre.

Mihai Popșoi susține că autoritățile se încadrează în grafic în ceea ce privește îndeplinirea celor nouă condiționalități impuse Republicii Moldova de către Comisa Europeană la etapa acordării statutului de țară candidată, excepție însă face legea cu privire la deoligarhizare.

Pe celelalte suntem destul de avansați. Noi cu siguranță vom reuși în timpul convenit să implementăm tot ce ne-am asumat. Cu regret, nu putem garanta începerea negocierilor, atât timp cât această decizie nu depinde doar de noi. Dacă ar fi doar decizia noastră, dacă ar fi această decizie ghidată sută la sută de îndeplinirea condiționalităților de către noi, atunci am putea spune cu certitudine că putem începe negocierile”, a declarat deputatul.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, această decizie este și una politică, care urmează să fie luată de către toate țările membre.

Aici, cu siguranță nu putem garanta. Noi lucrăm cu toți partenerii noștri din Uniunea Europeană, așa încât să facilităm această unanimitate, dar mai cu seamă să ne facem tema pentru acasă, acele condiționalități”, a spus Mihai Popșoi.

În toamnă anului 2023, Comisia Europeană va publica și „pachetul de extindere”, care va cuprinde raportul de progres în cazul Republicii Moldova. Întrebat la ce notă să ne așteptăm din partea UE, Mihai Popșoi a răspuns că până a se ajunge la acel calificativ există evaluarea de vară care va fi importantă pentru acțiunile ulterioare:

Până în toamnă mai e… putem avansa, putem crește calificativul pe care urmează să-l primim. Acum în vară urmează să fie o evaluare a Comisiei Europene, un fel de pre-evaluare. În funcție de ce rezultate vom obține acolo, vom ști mai bine să calibrăm eforturile noastre pentru acel raport din toamnă”, a afrmat deputatull PAS.

În cadrul emisiunii au mai fost abordate subiecte precum: reforma justiției, riscurile la adresa securității naționale și soluțiile necesare, reîntoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului și motivul pentru care statul nu va anula taxa aeroportuară de 9 euro, criticată anterior de PAS când se afla în opoziție, precum și alte actualități.

Emisiunea NEconfidențial este moderată de Mihaela Dicusar și poate fi audiată în fiecare marți, după știrile de la ora 10.00, și în reluare, duminică, în același segment orar, la Radio Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău