NEconfidențial | Mihai Mogâldea: „Partidele pro-europene din R. Moldova trebuie să treacă peste orgolii și interese înguste și să lucreze împreună pentru aderarea la UE” (Audio)

  • 25 Iunie 15:05
0%
00:00:00
00:00:00

Ajunși la începerea negocierilor de aderare cu UE, clasa politică pro-europeană de la Chișinău trebuie să lucreze împreună pentru atingerea obiectivului ca Republica Moldova să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, subliniază directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea. Cetățenii deja simt sprijinul și beneficiile care vin din Europa, iar, în câțiva ani, Republica Moldova va avea deja acces și la fondurile de preaderare.

Odată ajunși la momentul lansării oficiale a negocierilor, clasa politică din Republica Moldova, partidele pro-europene în special, trebuie să treacă peste orgolii și interese înguste și să lucreze împreună la atingerea obiectivului de aderare la UE, spune Mihai Mogâldea.

„Atât partidul aflat la guvernare, cât și cele din opoziție, sunt astăzi destul de reticente să lucreze împreună... Puterea și opoziția își urmăresc obiectivele pe care le au. E normal acest lucru, dar pe lângă aceste scopuri pe termen scurt (alegeri prezidențiale, parlamentare, referendum), haideți totuși să privim un pic mai departe, să vedem ce putem face împreună, pentru a nu mai discuta despre riscul venirii la putere a forțelor pro-ruse, despre riscul ca politicienii ruși să obțină mai multe locuri în Parlament, să obțină controlul asupra guvernării”, a atenționat Mihai Mogâldea.

Odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, Republica Moldova va avea de câștigat un șir de beneficii, care, de altfel, se resimt tot mai mult în ultima perioadă, consideră directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea. Din 2028, Republica Moldova va avea acces și la fondurile de preaderare, care vor ajunge direct la beneficiari. Totul va depinde de capacitatea de atragere a acestor fonduri, subliniază expertul.

„Deci, dacă autoritățile locale vor să aducă bani în satul sau orașul pe care-l conduc, vor trebui să aibă și capacitatea de a atrage aceste fonduri. Aceasta este problema-cheie în această discuție. La ora actuală, avem 900 de primării, mulți primari nu vor să se amalgameze, să se unească cu alte sate. Dar, în același timp, nu-și dau seama că, în condițiile în care au 3-4 angajați în primărie, în cel mai bun caz, nu vor avea niciodată capacitatea de a atrage bani europeni pentru proiecte serioase în localitatea lor. Lucrul acesta se va întâmpla din motiv că nu au cunoștințele necesare, nu sunt instruiți cum să o facă și nu au experiența necesară pe această dimensiune”, a mai spus Mihai Mogâldea.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE în primăvara anului 2022, iar la câteva luni a obținut statul de țară candidată. Șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene au deschis pentru negocierile de aderare la mijlocul lunii decembrie 2023. La 7 iunie, Comisia Europeană a considerat că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit condițiile prealabile pentru aderare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-6,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău