NEconfidențial | Dumitru Alaiba: „Pronosticurile noastre sunt că anul 2023 o să-l terminăm cu o creștere de aproximativ 2,5%. Nu este suficient”

  • 12 Septembrie 2023 14:17
0%
00:00:00
00:00:00

Autoritățile estimează că vor încheia anul 2023 cu o creștere economică de doar circa 2,5%. Invitat la emisiunea „NEconfidențial” de la Radio Chișinău, ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, a recunoscut faptul că pasul cu care merge Rep. Moldova în dezvoltarea economiei este mult prea lent, însă spune că eforturile ministerului pe care-l conduce sunt axate pe susținerea antreprenorilor și atragerea investițiilor. Cu toate acestea, ministrul nu a putut oferi informații cu privire la numărul afacerilor deschise sau cel al firmelor care și-au încheiat activitatea pe parcursul anului trecut, transmite Radio Chișinău.

Ministrul Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba, recunoaște faptul că este nevoie de reforme pentru o creștere economică, dar susține că „nu suntem chiar pe ultimul loc”, atunci când a fost întrebat despre diminuarea fenomenului sărăciei în Rep. Moldova.

„Comparativ cu 10 ani în urmă putem că trăim poate ceva mai bine, dar oricum suntem la coada Europei. Asta nu trebuie să permitem. Trebuie să avem curajul să promovăm reforme mult mai ambițioase, mai mari față de ceea ce fac țările din regiune și asta este exact agenda noastră – să pornim acele motoare ale economiei care până acum nu existau. Noi ratăm creșteri economici an de an, din cauza că nu avem un mediu de afaceri prielnic”, a spus Dumitru Alaiba.

Întrebat despre evoluția economiei naționale de când se află la cârma ministerului de resort, Dumitru Alaiba a recunoscut că primul semestru al acestui an nu a fost bun.

 „Noi abia de ieșim din recesiune. La moment, pronosticurile noastre sunt că anul 2023 o să-l terminăm cu o creștere de aproximativ 2,5%. Nu este suficient. Noi trebuie să avem mai mult”, a declarat Dumitru Alaiba.

Dumitru Alaiba a subliniat că pasul cu care merge Rep. Moldova în dezvoltarea economiei este mult prea lent, însă spune că eforturile ministerului pe care-l conduce sunt axate pe susținerea antreprenorilor și atragerea investitorilor. Chiar și așa, ministrul nu a putut oferi informații cu privire la numărul afacerilor deschise sau închise pe parcursul anului trecut.

Referindu-se la relația Chișinăului cu agenții economici din regiunea transnistreană, care nu achită taxe și impozite și nu se încadrează într-un sistem fiscal legal, ministrul a precizat că se lucrează la acest proces.

„ - Suntem într-un proces, să-i spunem așa.

- De doi ani sunteți la guvernare.

- Înțeleg, dar nu stăm pe loc. Nu este un subiect simplu. Mai ales în această perioadă extrem de sensibilă în care suntem”, a precizat Dumitru Alaiba.

Ministrul Dumitru Alaiba recunoaște că atâta timp cât în stânga Nistrului condițiile sunt diferite, aceasta devine o problemă de concurență, în ansamblu, în Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:0 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău