NEconfidențial | Deputata PAS, Ina Coșeru: „Cel mai probabil, negocierile de aderare la UE vor fi deschise până la finele anului”. Ștefan Gligor sugerează că statul nu a înregistrat progrese la capitolul reforme (AUDIO)

  • 05 Septembrie 2023 13:46
0%
00:00:00
00:00:00

Negocierile de aderare a Rep. Moldova la Uniunea Europeană vor fi deschise cel mai probabil până la finele anului, consideră deputata PAS, Ina Coșeru. Ea susține că partenerii europeni au păreri bune despre reformele desfășurare de autoritățile de la Chișinău. Pe de altă parte, președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, atenționează că situația este gravă în domeniile economic, justiție și combaterea corupției. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău.

Negocierile de aderare a Rep. Moldova la UE, cel mai probabil, vor fi deschise până la finele anului. Declarația aparține deputatei PAS, Ina Coșeru, care susține că partenerii externi și țări membre ale UE au transmis mesaje foarte pozitive și sunt foarte impresionați de tot ceea ce se întâmplă în Rep. Moldova. Ea recunoaște însă, că reforma în sistemul justiției și situația economică complicată sunt cele mai grave probleme și în calea integrării europene, și pentru societate:

„Noi cu toții înțelegem că reforma justiției se vrea a fi implementată mai repede… asta s-a întâmplat și în acele țări candidate la UE din zona balcanică, care la fel au avut aceleași legi, vetting, prevetiing, la fel au evaluat judecători și unde lucrurile  nu au mers peste noapte. Noi vrem schimbări peste noapte. Situația Rep. Moldova la fel nu este așa cum a fost în anii precedenți. Noi trăim la hotar cu un război, unde mor oamenii. La hotar de o țară foarte mare de care suntem depindeți inclusiv economic. Bineînțeles că impactul asupra sectorului economic este foarte mare”, spune Ina Coșeru.

Lucrurile stau mult mai rău decât încearcă să le prezinte guvernarea, susține  președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor. El a criticat autoritățile că nu înregistrează progrese în domeniile economic, justiție și combaterea corupției și spune că și partenerii externi, de asemenea, văd acest lucru.

„Eu regret că ați dat de pământ cu mandatul oamenilor. Pentru că ați venit să combateți ilegalitățile din domeniul economic și să trageți la răspundere oligarhii și grupurile lor organizate. Dvs spuneați că ei sunt fugari. Fugar e Plahotniuc, Șor, Cavcaliuc și Platon, în rest, toate corpurile, trupul grupărilor criminale e acasă. Dna Coșeru, situația e drastică și extrem de gravă. Nu ați pus la pușcărie pe nimeni. Totul „e bine și frumos” la capitolul crimă organizată în Rep. Moldova. Schemele merg, infracțiunile continuă…”, spune Ștefan Gligor.

În raportul preliminar al Comisiei Europene privind implementarea celor nouă recomandări, se spune că mai sunt necesare acțiuni eficiente în lupta împotriva corupției și la capitolul dezoligarhizare. Autoritățile speră că negocierile de aderare vor începe la sfârșitul acestui an, după reuniunea Consiliului European.

                                                      

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău