NECONFIDENȚIAL | Afanasi Tarlev: În urma studiilor s-a constatat că aproximativ 30 la sută din alimentele procurate de către consumatori ajung la coșul de gunoi, fără a mai fi utilizate

  • 18 Aprilie 2023 13:00
0%
00:00:00
00:00:00

În perioada sărbătorilor se atestă cea mai mare risipă alimentară. Suma anuală a risipei alimentare în Rep. Moldova se ridică la peste 15 miliarde de lei, a declarat directorul general adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Afanasi Tarlev, în cadrul emisiunii „Neconfidențial” de la Radio Chișinău.

În urma studiilor s-a constatat că aproximativ 30 la sută din alimentele procurate de către consumatori ajung la coșul de gunoi, fără a mai fi utilizate, a precizat Afanasi Tarlev. Potrivit directorului General Adjunct al ANSA pe Siguranța Alimentelor și Protecția Consumatorului în Domeniul Alimentar, riscul risipei alimentare crește  în perioada sărbătorilor în Rep. Moldova.

„Este un risc real care ne dă mari bătăi de cap, inclusiv pentru statul Rep. Moldova. Acest risc de risipă alimentară ne costă anual ca stat peste 15 miliarde de lei”, a precizat Afanasi Tarlev.

Astfel, expertul le recomandă consumatorilor ca înainte de a se porni la cumpărături să planifice corect bugetul necesar și să întocmească o listă cu produsele necesare.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să procure produsele alimentare strict din locuri autorizate și să le evite pe cele din comerțul stradal. Autoritățile le mai recomandă  cumpărătorilor să solicite de la vânzător, de exemplu, carnetul de sănătate al animalului. O atenție mare atenție trebuie să manifestăm și în cazul peștelui, spune directorul ANSA Afanasi Tarlev:

 „Cu peștele avem o epopee aparte, în special cu cel congelat care vine din import. Datele pentru 2022 au fost încheiate și vă putem spune că din import avem peste 100 de tone de pește congelat, care au fost redirecționate la unități speciale pentru a fi eviscerate corespunzător, ca să ne asigurăm că pe piața va ajunge pește fără paraziți, pentru că avem mari bătăi de cap cu pește cu paraziți la nivel de intestine”, a declarat  Afanasi Tarlev.

Și pentru că în perioada sărbătorilor pascale se consumă multe ouă, în cadrul emisiunii a fost dezbătutul și acest aspect. Potrivit directorului general adjunct al ANSA, anul trecut s-a înregistrat un număr record de ouă retrase din comerț.

„În total, au fost neadmise pe piață peste 10 milioane de ouă, fiind depistate în urma rezultatelor analizelor de laborator cu salmonella, care poate avea efect grav și asupra sănătății umane”, a adaugat Afanasi Tarlev.

Astfel, atunci când procurăm ouă trebuie să atragem atenția pe lângă ștampila cu termenul de valabilitate, la coaja acestora, care trebuie să fie una curată, fără pete și să nu aibă crăpături.  

Emisiunea NEconfidențial este moderată de Mihaela Dicusar și poate fi audiată în fiecare marți, după știrile de la ora 10.00, și în reluare, duminică, în același segment orar, la Radio Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău