Ne pregătim să suportăm mizeriile electorale (Revista presei)

  • 23 August 2016 10:43
Ne pregătim să suportăm mizeriile electorale (Revista presei)

Revista presei din 22 august 2016

Timpul amintește că se apropie un nou tur de alegeri. Ziarul subliniază că nu se știe cum, dar parcă o ținem de la un furt la o alegere. Se mai fură ceva, se mai votează o tură. Mai-mai că ne apucăm și noi de întins hore la proteste. Dar, să nu uităm, campania electorală nu a început. Mizeriile au fost scoase doar parțial de sub preș. La actuala miză cred că vom avea surprize la cei mai mulți candidați. Ce am aflat până acum despre unii dintre ei e doar începutul. Numărătoarea inversă începe, să ne pregătim să suportăm mizeriile electorale.

Timpul mai scrie că postul Realitatea TV de la București, a făcut  publice unele date ale unui sondaj de opinie pe marginea temei unirii Republicii Moldova cu România, realizat de compania „Magenta Consulting” în colaborare cu Fundația Universitară a Mării Negre.Sondajul, realizat în luna iunie și reprezentativ pentru întreaga populație a Republicii Moldova, indică o creștere a numărului cetățenilor moldoveni care se pronunță în favoarea unirii cu România. Astfel, 47% dintre respondenți ar susține o unire necondiționată. Alți indicatori ne permit să estimăm că în condițiile invocării beneficiilor imediate de care se vor bucura cetățenii de dincoace de Prut în urma unirii, numărul susținătorilor unirii crește la peste 50%.Timpul se întreabă retoric dacă începem să ne trezim.

Jurnaliștii, de la „câini turbați” la „câini vagabonzi”, este titlul editorialului lui Nicolae Negru din Junal Național. Publicistul scrie că nu putem nega că în presa noastră se scriu și articole la comandă, că există jurnaliști-mercenari, propagandiști, că credibilitatea mass-media e în scădere. Dar, cu toate acestea, se află printre primele trei instituții, după biserică și primării, care se bucură de cea mai mare încredere din partea cetățenilor Republicii Moldova. De fapt, nu partizanatul presei deranjează. Cauza adevărată de ce Plahotniuc și Ghimpu, care stabilesc împreună agenda majorității parlamentare, dau cu piciorul în presă e alta: în ultimii ani, cu ajutorul financiar al UE, al SUA, presa din Republica Moldova și-a dezvoltat un braț investigativ puternic, penetrant. În pofida opacității instituțiilor de stat, jurnaliștii noștri de investigație  scot la lumină schemele tâlhărești, afacerile tenebroase, „spălătoriile” de bani murdari, averile, palatele ascunse ale guvernanților, ale liderilor politici, procurorilor, judecătorilor etc., împiedicându-i astfel să profite în voie de faptul aflării lor la putere.

În Adevărul citim că autoritățile din Federația Rusă planifică să preia sub controlul statului Centrul de Coordonare a domeniilor. Criticii acestei decizii afirmă că nu există nicio necesitate pentru această reformă.

La nivelul statului, s-a luat decizia de a diviza Centrul de coordonare și Centrul tehnic al internetului (care aparține centrului de coordonare în proporție de 75%). Acestea asigură funcționarea neîntreruptă a site-urilor cu domeniu înregistrat în segmentul rus al internetului.

Proiectul constă în naționalizarea Centrului de Coordonare, iar fluxurile financiare obținute de acesta vor ajunge la structurile statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
18
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău