Ne așteaptă temperaturi moderat de reci și vreme uscată

  • 02 Noiembrie 2018 14:37
Ne așteaptă temperaturi moderat de reci și vreme uscată

Începutul lunii noiembrie este determinat de temperaturi moderat de reci și vreme uscată, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, în următoarele zile, pe întreg teritoriul țării, se prevăd valori termice încadrate între 12-17 grade, ziua, și 4-9 grade Celsius, noaptea. În a doua jumătate a săptămânii viitoare vremea se va răci puțin.

În perioada de referință, nu se așteaptă precipitații, iar în mare parte a zilei se prognozează cer variabil, deseori cu soare în orele amiezii.

Luna noiembrie este ultima lună din an, când în toată țara, în medie pentru șirul multianual de observații, se înregistrează temperatură medie lunară pozitivă a aerului – aceasta constituie de la +2ºC, la nord, până la +5ºC, în sud. Cea mai rece lună noiembrie din toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului s-a înregistrat în anul 1993, când temperatura medie lunară a aerului a variat între -1,8ºC (Comrat, Cahul) și -3,3ºC (Briceni). Cea mai caldă lună noiembrie a fost în anul 2010, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +8,2ºС (Briceni) și +11,1ºС (Cahul).

Potrivit meteorologiei populare, dacă plouă la începutul lui noiembrie, săptămâna Crăciunului va fi geroasă. De asemenea, prezența unui număr mare de gâște sălbatice vestește o iarnă grea.

În săptămâna ce urmează, creștinii ortodocși de stil vechi îl vor sărbători pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru (8 noiembrie). Se consideră că în această zi anul este împărțit în două anotimpuri: vară și iarnă. Dacă Sfântul Gheorghe "încuie" iarna și înfrunzește întreaga natură, Sfântul Dumitru desfrunzește codrul și usucă toate plantele. Există credința că, în ziua Sf. Dumitru, căldura intră în pământ și gerul începe să-și arate colții.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău