Navele maritime încărcate cu porumb din R. Moldova au fost deblocate în porturile turcești

  • 04 Ianuarie 2022 17:54
Navele maritime încărcate cu porumb din R. Moldova au fost deblocate în porturile turcești

Navele maritime încărcate cu produse cerealiere din Republica Moldova au fost deblocate în porturile turcești, în urma negocierilor desfășurate de autoritățile moldovenești și cele ale Turciei, a anunțat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, într-un comunicat de presă, transmite IPN.

În cadrul unei ședințe comune, reprezentantul instituției responsabile pentru protecția plantelor al Republicii Turcia a confirmat deblocarea încărcăturilor de cereale. Partea turcă a manifestat deschidere spre colaborare, pentru a remedia situația, însă a reiterat necesitatea completării certificatelor fitosanitare eliberate după data de 10 decembrie 2021 și respectarea standardelor internaționale.

Patru vapoare, cu circa 25 de mii de tone de porumb din Republica Moldova, erau blocate în porturile din Turcia, din cauza unor neconformități în actele de însoțire. Turcia a modificat în noiembrie condițiile de intrare a porumbului pe piață, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor nu a luat în calcul aceste schimbări la eliberarea actelor de însoțire, a precizat pentru IPN Igor Grigoriev, președintele Asociației Exportatorilor și Producătorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,09 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
21
Sun
19
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău