Nave NATO, inclusiv din România, desfășoară manevre în Marea Neagră, pentru apărarea suveranității naționale

  • 09 Februarie 2018 08:06
Nave NATO, inclusiv din România, desfășoară manevre în Marea Neagră, pentru apărarea suveranității naționale

Nave din cadrul Forței maritime de reacție rapidă a NATO efectuează săptămâna aceasta exerciții împreună cu Forțele navale române, în Marea Neagră, în scopul intensificării abilității Alianței Nord-Atlantice de a proteja "suveranitatea națională" prin apărarea colectivă.

Două dintre cele patru grupuri maritime NATO pentru reacție rapidă efectuează un exercițiu cu Forțele navale române săptămâna aceasta, în Marea Neagră, "în scopul creșterii interoperabilității și al intensificării capacității Alianței Nord-Atlantice de a proteja suveranitatea națională prin apărarea colectivă. Exercițiile de acest fel fac parte din măsurile specifice pentru o prezență maritimă intensificată în regiune", se arată într-un comunicat postat pe site-ul NATO.

"Grupul maritim NATO Doi (SNMG2) și Grupul maritim NATO pentru contracararea minelor Doi (SNMCMG2) sunt formate în prezent din șase nave din Marea Britanie, România și Turcia. După escalele făcute în România, aceste nave efectuează în prezent exerciții în scopul creșterii interoperabilității și pentru deprinderea unor abilități, inclusiv în privința apărării aeriene, activităților avansate de navigație, comunicații și neutralizarea minelor", precizează Alianța Nord-Atlantică.

"Este esențial ca NATO și națiunile aliate să acționeze colectiv, pentru asigurarea unei prezențe maritime puternice în apele internaționale din Marea Neagră. Efectuarea de exerciții și activitățile operaționale în regiune asigură libertatea de navigație și consolidează apărarea colectivă", a declarat comandantul Grupului maritim NATO Doi (SNMG2), comandorul britanic Mike Utley.

"Regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru toate națiunile riverane. Zona internațională se învecinează cu trei națiuni aliate și cu două națiuni partenere. NATO efectuează exerciții și operațiuni în Marea Neagră în scopul menținerii unei prezențe credibile și a unor capabilități defensive eficiente, în conformitate cu obligațiile tratatelor", subliniază Alianța Nord-Atlantică.

În urmă cu câteva luni, surse citate de presa germană anunțau că Alianța Nord-Atlantică pregătește măsuri militare împotriva Rusiei, acuzată de încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete care prezintă riscuri pentru baze NATO din Europa. 

Alianța Nord-Atlantică a aprobat în 2016 un plan de consolidare a prezenței militare în Europa de Est, prin desfășurarea a mii de militari în Polonia și în țările baltice. O structură multinațională NATO ar urma să fie staționată în România. În plus, Alianța a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia și elementele de interceptare din România.

Rusia a avertizat în mai multe rânduri că este "extrem de preocupată" de instalarea sistemelor antibalistice NATO în România și Polonia, afirmând că sunt interzise prin Tratatul privind Forțele nucleare intermediare (INF) și avertizând că va lua măsuri pentru a se apăra.

Sursa: MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău