Nava Ocean Viking salvează 400 de migranți, pe fondul înmulțirii numărului plecărilor din Libia

  • 06 Februarie 2021 14:10
Nava Ocean Viking salvează 400 de migranți, pe fondul înmulțirii numărului plecărilor din Libia

Un număr tot mai mare de persoane încearcă la ora actuală să plece din Libia, măcinată de violențe de la răsturnarea de la putere, în 2011, a liderului său autoritar Muammar Gaddafi, pentru a ajunge în țări din Europa Occidentală, a comunicat vineri Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), citată de dpa, potrivit Agerpres.

În ultimele 24 de ore, peste 1.000 de persoane au plecat la bordul unor ambarcațiuni, fugind de condițiile umanitare dezastruoase, potrivit agenției. Peste 800 au fost interceptați și întorși din drum.

Nava de salvare Ocean Viking a organizației umanitare franceze SOS Mediterranee a recuperat peste 180 de persoane aflate în dificultate pe mare în două operațiuni distincte, ceea ce ridică la 420 totalul migranților pe care aceasta i-a salvat în ultimele zile, a anunțat organizația.

Echipajul Ocean Viking a preluat joi 121 de persoane dintr-o ambarcațiune pneumatică supraaglomerată și alte 116 persoane într-o operațiune ulterioară, dintre care mulți proveneau din Coasta de Fildeș, Mali și Sudan.

Astral, o navă a organizației neguvernamentale spaniole Open Arms, a reperat o ambarcațiune cu 45 de persoane la bord care călătoreau de trei zile pe mare, a indicat aceasta vineri într-un tweet.

Persoanele salvate sunt în prezent în siguranță, iar echipajul de pe Astral așteaptă instrucțiuni de la autoritățile italiene pentru a ști cum să procedeze mai departe.

Adesea, migranții ajung mai întâi în porturile din Italia, dar unii ajung și în Malta.

Libia, afectată de un război civil de mai mulți ani, este o zona de tranzit cheie pentru migranții care pleacă spre Europa. Mulți încearcă să traverseze Mediterana cu ambarcațiuni improvizate, chiar dacă această călătorie le pune viața în pericol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău