"Navă de război rusă, du-te dracului". Ucraina și UE se luptă pe celebrul slogan din Insula Șerpilor

  • 12 Martie 10:42

Această expresie sfidătoare - "Navă de război rusă, du-te dracului" - a fost rostită prima dată de un soldat ucrainean, ca răspuns la somarea unei nave de război a Rusiei care îi cerea lui și celorlalți soldați să se predea, în timp ce se pregătea să atace Insula Șerpilor din Marea Neagră, în primele ore ale invaziei.

Au trecut, așadar, doi ani de la acest episod, iar fraza a devenit un simbol al rezistenței Kievului în fața Moscovei. Însă, pentru autoritățile UE responsabile cu aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, ea nu îndeplinește condițiile necesare pentru a deveni marcă comercială. Acest lucru i-a lăsat confuzi pe polițiștii de frontieră ucraineni.

"Credem că proprietatea unei astfel de mărci ar trebui să aparțină statului ucrainean... ca o confirmare a determinării și invincibilității polițiștilor de frontieră ucraineni. Este necesar să acordăm credit apărătorului care, prin gestul său, prin demonstrația sa hotărâtă de fermitate, a inspirat oamenii, Ucraina și comunitatea globală", a declarat Andriy Demchenko, purtător de cuvânt al Serviciului ucrainean al poliției de frontieră.

Avocații Andrej Bukovnik și Taras Kulbaba, cu sediul la Bruxelles, au depus prima dată cererea de înregistrare a mărcii pe 16 martie 2022, sub numele soldatului - cu permisiunea familiei sale - care a rostit prima dată fraza.

Avocații au declarat că aceasta a fost o "oportunitate unică de a face ceva mai mare" și o modalitate de a devansa ceea ce, spun ei din experiență, se va întâmpla în mod inevitabil: altcineva să se năpustească și să revendice marca.

Astfel, ucrainenii vor să se asigure că nimeni alticineva nu va profita de pe urma sloganulu. Dar, în prezent, sunt vândute o sumedenie de produse comerciale care au inscripționat acest slogan celebru.

Cu toate acestea, nici Ucraina și nici soldatul, care a fost capturat de Rusia și eliberat ulterior în cadrul unui schimb de prizonieri, nu pot face nimic pentru a-i împiedica pe alții să facă bani de pe urma sloganului său, au declarat avocații, scrie Pro TV.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău