Naufragiul de la Budapesta: Două noi cadavre găsite, nouă în total

  • 04 Iunie 2019 08:53
Naufragiul de la Budapesta: Două noi cadavre găsite, nouă în total

Scafandrii au mai găsit două corpuri după naufragiul unei ambarcațiuni produs săptămâna trecută pe Dunăre, la Budapesta, a anunțat luni poliția ungară, alte 19 fiind în continuare date dispărute, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Ambarcațiunea de 26 metri lungime botezată Sirena, care avea la bord 33 de sud-coreeni și 2 membri ai echipajului ungar, s-a scufundat miercuri în 7 secunde după o ciocnire cu nava de croazieră de 135 metri Viking Sigyn. Au supraviețuit doar 7 persoane.

Luni "scafandrii profesioniști ungari au descoperit un corp și au indicat locul scafandrilor sud-coreeni, care l-au scos la suprafață" potrivit unui comunicat difuzat de agenția de presă MTI.

Conform informațiilor din mass-media sud-coreeană, este vorba de o femeie al cărei cadavru a fost localizat în afara epavei, care zace la 9 metri adâncime.

Poliția a anunțat de asemenea luni că un alt cadavru, aparținând unui adult de naționalitate sud-coreeană conform mass-mediei ungare, a fost găsit la 100 km în aval de locul producerii accidentului, în apropierea orașului Harta.

Scafandrii profesioniști s-au scufundat din nou în cursul zile de luni la Budapesta într-o încercare de "recunoaștere" a epavei și aceasta în condiții "extrem de periculoase", au explicat autoritățile.

"Viteza curentului a scăzut, dar este în continuare extrem de dificili să te miști" a declarat șeful operațiunilor Janos Hajdu, care a precizat că operațiunea de recunoaștere a fost realizată în comun de scafandrii ungari și sud-coreeni.

O primă încercare întreprinsă săptămâna trecută a riscat să îi fie fatală unui scafandru, Dunărea având un debit de două ori superior celui obișnuit ca urmare a ploilor puternice și a topirii zăpezilor din masivele alpine.

"Sarcina noastră prioritară este scoaterea corpurilor din apă cât mai curând posibil. Facem tot ce putem în acest scop, cu o singură excepție: să intrăm în epava propriu-zisă. Este strict interzis pentru că este foarte periculos", a explica Hajdu, evidențiind faptul că vizibilitatea sub apă este "zero".

Autoritățile de la Budapesta au în vedere recuperarea epavei în prealabil, dar desfășurarea macaralei plutitoare presupune o scădere importantă a nivelului apei, ceea ce ar putea să mai dureze câteva zile.

Seulul ar prefera ca toate corpurile să fie recuperate înaintea finalizării acestei operațiuni, pentru a limita riscurile ca o parte să se piardă în cursul desfășurării operațiunii. Coreea de Sud a trimis la Budapesta 27 de specialiști pentru a sprijin echipa ungară.

Printre cele 19 persoane date dispărute se află și o fetiță de 6 ani. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău