NATO va lansa marți procesul de aderare a Suediei și Finlandei

  • 04 Iulie 2022 19:03
NATO va lansa marți procesul de aderare a Suediei și Finlandei

Cele 30 de țări membre ale NATO vor lansa marți procesul ratificare a aderării Suediei și Finlandei, o decizie istorică pentru cele două țări nordice, determinată de războiul dus de Rusia în Ucraina, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Aliații vor semna marți protocoalele de aderare a Finlandei și Suediei", a anunțat Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat.

"Ne pregătim să primim doi noi aliați dotați cu forțe și capacități militare formidabile", a subliniat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, într-o ceremonie pentru instalarea în funcție a noului comandament suprem al forțelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli.

Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Ann Linde, și omologul său finlandez, Pekka Haavisto, au participat luni la sediul din Bruxelles al NATO la ultimele discuții, înainte ca marți să fie semnate protocoalele de aderare și să fie lansat procesul de ratificare în fiecare dintre statele membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Turcia și-a dat acordul pentru lansarea acestei proceduri la summitul liderilor NATO de la Madrid, însă președintele Recep Tayyip Erdogan le-a reamintit celor două țări nordice condițiile ce trebuie respectate.

"Dacă își vor îndeplini sarcina, vom înainta (memorandumul) în parlamentul" turc în vederea adoptării sale, însă "dacă ele nu o vor face, este în afara oricărei discuții să îl trimitem în parlament", a atras el atenția într-o conferință de presă.

Erdogan a evocat o "promisiune făcută de Suedia" privind extrădarea a "73 de teroriști". Ea figurează într-un memorandum semnat marți la Madrid între liderii celor trei țări înainte de deschiderea summitului.

"Îi vor trimite, au promis. Acest lucru figurează în documente scrise. Își vor ține promisiunea", a dat el asigurări, fără mai multe detalii.

Ankara cere de mai mulți ani Stockholm-ului extrădarea de militanți kurzi și de persoane apropiate de mișcarea fondată de predicatorul Fethullah Gülen, acuzat de autoritățile turce că a alimentat tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

Suedia și Finlanda sunt membre ale Uniunii Europene, însă acordul semnat la Madrid "nu angajează decât cele trei țări", a reamintit luni Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt al șefului diplomației europene Josep Borrell.

"Legislația antiteroristă este un drept suveran al statelor, însă ea trebuie să respecte regulile și drepturile fundamentale. Turcia are o interpretare vastă a legislației sale împotriva terorismului și ea profită pentru a-i aresta pe toți cei care se exprimă critic, jurnaliști, avocați, apărători ai drepturilor omului", a declarat ea în fața presei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău