NATO va aproba o strategie secretă împotriva amenințării ruse la Marea Neagră și Marea Baltică (surse diplomatice)

  • 21 Octombrie 2021 11:06
NATO va aproba o strategie secretă împotriva amenințării ruse la Marea Neagră și Marea Baltică (surse diplomatice)

Miniștrii apărării din statele membre NATO vor aproba joi, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, un nou master plan de apărare împotriva oricărui potențial atac din partea Rusiei pe multiple fronturi. NATO își reafirmă astfel voința de descurajare a Moscovei, în pofida noului focus pe China, au arătat surse diplomatice și alte oficialități pentru Reutersa, potrivit Agerpres.

Strategia, care este secretă, merge dincolo de planurile de apărare existente și vizează să asigure pregătirea împotriva unui atac simultan în regiunile Mării Baltice și Mării Negre, care ar putea include arme nucleare, piratarea rețelelor informatice sau atacuri din spațiu.

Oficialități și diplomați afirmă că un astfel de atac nu este iminent. Rusia dezminte orice intenții belicoase și susține că Alianța este cea care riscă să destabilizeze Europa prin astfel de preparative.

Însă oficialități americane, diplomați NATO și foști responsabili spun că acest „Concept pentru descurajare și apărare în zona euro-atlantică” - împreună cu planul său strategic de implementare - este necesar, întrucât Rusia dezvoltă sisteme avansate de rachete și desfășoară trupe și echipamente mai aproape de granițele Aliaților.

„Dacă vei avea un conflict major de acest tip, vei avea nevoie de activitate în întreaga zonă de operațiuni”, a explicat un responsabil guvernamental american de rang înalt. „Diferite lucruri s-ar putea întâmpla simultan, iar aceasta necesită o planificare comprehensivă”, a adăugat el.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău