NATO: Ucraina devine membru asociat al programului de cooperare tehnologică a armatelor Aliate. Zelenski: Va fi contribuția ucraineană la dezvoltarea securității colective

  • 13 Iulie 2022 14:51
NATO: Ucraina devine membru asociat al programului de cooperare tehnologică a armatelor Aliate. Zelenski: Va fi contribuția ucraineană la dezvoltarea securității colective

Ucraina a devenit, marți, membru asociat al programului de cooperare tehnologică a forțelor armate ale țărilor NATO, a anunțat ministrul ucrainean al apărării Oleksiy Reznikov.

Potrivit rezultatelor votului de la reuniunea anuală a Grupului de coordonare al MIP, Ucraina a fost acceptată în programul multilateral de interoperabilitate (MIP), care implementează cooperarea tehnologică a armatelor statelor membre NATO.

De acum înainte, în rolul de membru asociat al MIR, Ucraina a primit dreptul să dezvolte și să introducă în comun modificări standardelor cheie ale NATO care se referă la interacțiunea sistemelor de control al luptei și standardele aferente.

„Ucraina are un potențial IT puternic și este un aliat demn al NATO. Vom aduce expertiza noastră în dezvoltarea securității colective”,  a comentat ministrul apărării al Ucrainei Oleksiy Reznikov.

La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a declarat că aceasta cooperare va reprezenta contribuția Ucrainei la dezvoltarea apărării colective. 

„Aș dori să evidențiez o decizie care pare una tehnică, dar în spatele ei se ascunde o mare încărcătură simbolică și o muncă politică semnificativă. Ucraina a devenit membru asociat al programului multilateral special al NATO privind interoperabilitatea tehnologică. Pentru a o spune mai simplu, este vorba despre standardele Alianței. Acum, Ucraina nu numai că implementează standardele NATO, dar poate participa și la dezvoltarea de noi standarde. Experiența militarilor noștri, capacitățile instituțiilor ucrainene, potențialul IT al țării noastre – toate acestea vor reprezenta acum contribuția ucraineană la dezvoltarea securității colective în Europa”,  a afirmat liderul de la Kiev.

Cu sprijinul Fondului fiduciar C4 Ucraina-NATO și al programului MIP, s-a adus o mare contribuție la dezvoltarea sistemului ucrainean de conștientizare situațională „Delta”, care a fost dezvoltat de specialiștii IT militari ucraineni din 2016. Ofițerii de la Centrul de Inovare și Dezvoltare a Tehnologiilor de Apărare al Ministerului Apărării a prezentat potențialul Ucrainei la reuniunea Grupului de Coordonare al MIP folosind exemplul activității Delta.

Programul de interoperabilitate multilaterală (MIP) este un program de cooperare tehnologică a forțelor armate ale statelor membre NATO. A fost creat la nivelul dezvoltatorilor naționali de sisteme informatice de management al luptei și are ca scop realizarea interoperabilității sistemelor naționale din categoria C2IS – Sisteme informatice de comandă și control.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău