NATO trebuie să se adapteze pentru a rămâne credibilă, avertizează șeful Pentagonului

  • 17 Februarie 2017 18:44
NATO trebuie să se adapteze pentru a rămâne credibilă, avertizează șeful Pentagonului

NATO trebuie să se adapteze pentru a rămâne credibilă, a susținut vineri ministrul american al apărării James Mattis în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, reafirmând angajamentul Washingtonului față de celelalte membre ale Alianței Nord-Atlantice, potrivit DPA și AFP.

Mattis a afirmat că statele membre ale NATO 'nu mai pot nega realitatea' reprezentată de terorismul internațional și de alte riscuri geopolitice și trebuie să devină 'unificate de aceste amenințări în creștere la adresa democrațiilor noastre', scrie AGERPRES.

Din delegația SUA prezentă la conferința de la Munchen fac parte, printre alții, vicepreședintele SUA, Mike Pence, și ministrul pentru securitate internă american, John Kelly. În capitala landului Bavaria se află 30 de șefi de stat sau de guvern și 80 de miniștri de externe și ai apărării.

Noul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a provocat îngrijorare în rândul țărilor aliate atunci când a descris NATO drept o 'alianță învechită'. Deși echipa lui Trump a reafirmat angajamentul SUA față de Alianța Nord-Atlantică, în rândul celorlalte state membre există un sentiment de neliniște, în special în lumina întrebărilor legate de relațiile noii administrații de la Washington cu Rusia.

Într-o reuniune ministerială a NATO desfășurată miercuri la Bruxelles, James Mattis a adresat un mesaj ultimativ celorlalte state aliate în vederea suplimentării cheltuielilor lor militare, avertizând că în caz contrar există riscul ca SUA să-și scadă contribuția la bugetul Alianței.

Anterior în cursul acestei săptămâni, Casa Albă a anunțat că Donald Trump se așteaptă ca Rusia să 'returneze Crimeea' Ucrainei, ceea ce marchează o schimbare majoră față de poziția sa inițială față de Kremlin, una conciliantă.

''Niciodată până acum nu au existat atât de multe semne de întrebare legate de politica externă'', a apreciat fostul ambasador german Wolfgang Ischinger, care prezidează Conferința de Securitate de la Munchen, cu referire la Casa Albă în mandatul lui Donald Trump, la crizele din Ucraina și Siria, dar și la ascensiunea mișcărilor populiste în interiorul Europei.

Vicepreședintele american Mike Pence urmează să se întâlnească sâmbătă cu cancelarul german Angela Merkel.

Printre participanții la Conferința de Securitate de la Munchen se regăsesc ministrul de externe rus Serghei Lavrov, secretarul general al ONU Antonio Guterres, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg și președinții ucrainean și afgan.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău