NATO și UE vor adopta marți o nouă Declarație Comună de cooperare. Documentul va fi semnat de Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen și Charles Michel

  • 07 Ianuarie 2023 17:03
NATO și UE vor adopta marți o nouă Declarație Comună de cooperare. Documentul va fi semnat de Jens Stoltenberg, Ursula von der Leyen și Charles Michel

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Charles Michel, vor semna marți, la sediul NATO de la Bruxelles, cea de-a treia Declarație Comună privind cooperarea dintre Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană.

Anunțul a fost făcut de NATO într-un comunicat, Alianța precizând că după semnarea declarației, cei trei oficiali vor susține o conferință comună de presă, scrie Calea Europeană.

Semnarea acestei declarații comune, așteptată de aproape doi ani după reconcilierea transatlantică dintre SUA și Europa ca urmare a instalării administrației Biden la Washington, are loc în contextul în care luna viitoare se împlinește un an de când Rusia a declarat război Ucrainei și a invadat militar această țară, provocând cea mai gravă de securitate în Europa de la înființarea alianței transatlantice și a Uniunii Europene.

De altfel, acest document se afla în lucru la nivelul celor două organizații de mai bine de un an și jumătate.

În decembrie 2016, cele două organizații au agreat 42 de măsuri circumscrise acestor 7 domenii prioritare, printre care: creșterea rezilienței la amenințările hibride; cooperarea în plan operațional dintre Operația Sea Guardian (NATO) și Operația Sophia (UE) din Marea Mediterană; schimbul de informații privind amenințările cibernetice; asigurarea coerenței și complementarității între procesele de planificare din domeniul apărării; derularea de exerciții în mod paralel și coordonat; sprijinirea capacităților din state partenere, în sfera securității și apărării.

În decembrie 2017, cele două organizații au agreat un al doilea set de 32 de măsuri, inclusiv în 3 noi arii de interes: mobilitatea militară pentru a se asigura că personalul militar și echipamentele aferente pot circula rapid în Europa, în caz de necesitate; combaterea terorismului; promovarea rolului femeilor în pacea și securitatea internațională.

În contextul summit-ului NATO de la Bruxelles relațiile NATO-UE au continuat să progreseze semnificativ. Prealabil reuniunii, conducerea celor două organizații a semnat la 10 iulie 2018 o nouă Declarație comună, după cea inițială de la Varșovia din 2016, prin care se reconfirmă angajamentul de dezvoltare a parteneriatului. Totodată, au fost evidențiate 4 domenii prioritare de acțiune: mobilitatea militară, combaterea terorismului, consolidarea rezilienței la riscuri de natură biologică, radiologică, chimică și nucleară, respectiv promovarea agendei circumscrise domeniului privind femeile, pacea și securitatea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău