NATO și Comisia Europeană verifică sistemele lor informatice după atacurile cibernetice împotriva SUA

  • 19 Decembrie 2020 17:28
NATO și Comisia Europeană verifică sistemele lor informatice după atacurile cibernetice împotriva SUA

NATO și Comisia Europeană au anunțat sâmbătă că verifică sistemele lor informatice după un atac cibernetic masiv împotriva unor agenții guvernamentale americane, transmite AFP, potrivit Agerpres.

''În acest stadiu, nu am descoperit nicio dovadă că securitatea vreunei rețele a NATO ar fi fost compromisă. Experții noștri continuă să evalueze situația, pentru a identifica și a reduce orice eventual risc pentru rețelele noastre'', a indicat un reprezentant al NATO, sub rezerva anonimatului.

Microsoft a anunțat joi seară că a informat peste 40 de clienți afectați de malware-ul utilizat de hackeri, precizând că majoritatea se află în SUA. Printre țările vizate sunt Belgia (unde se află sediile NATO și Comisiei Europene), Canada și Regatul Unit.

Hackerii au reușit să compromită programul Orion al firmei americane SolarWinds, utilizat pentru gestionarea și supravegherea rețelelor informatice ale marilor companii sau administrații.

Reprezentantul NATO a indicat că organizația folosea programul SolarWinds în unele dintre sistemele sale informatice. ''NATO dispune de o echipă de intervenție informatică rapidă care poate fi mobilizată în orice moment și centrul nostru operațional pentru spațiul cibernetic funcționează normal'', a subliniat el.

La rândul său, Comisia Europeană a dat asigurări că singura entitate a programului SolarWinds utilizată în sistemele sale informatice ''nu a fost atinsă de incident'', dar a precizat că serviciile sale ''analizează situația''.

Washingtonul a acuzat vineri Rusia că se află în spatele acestui atac cibernetic de mare amploare, însă Moscova a respins orice implicare a sa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:3,6 m/s
Sat
11
Sun
16
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău