NATO se reunește de urgență, în timp ce talibanii se apropie de capitala Kabul

  • 13 August 2021 16:46
NATO se reunește de urgență, în timp ce talibanii se apropie de capitala Kabul

Ambasadorii la NATO ai țărilor membre ale Alianței se vor reuni într-o conferință de criză, vineri, la ora locală 15:00, în situația tot mai dificilă provocată de asaltul puternic al talibanilor în Afganistan. Reuniunea va fi prezidată de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, iar în centrul discuțiilor se va afla evacuarea din Afganistan, transmite DIGI24.ro.

Statele Unite au anunțat, joi, că vor trimite 3.000 de militari pe aeroportul din Kabul pentru a asigura evacuarea unei părți din personalul ambasadei americane în Afganistan, care va fi redus după ce talibanii au reușit să ocupe părți importante din țară, potrivit sursei citate

Aliații au fost informați joi despre decizia SUA, au explicat diplomați NATO. La scurt timp, Regatul Unit a luat o măsură similară celei SUA, urmând să desfășoare provizoriu în Afganistan aproximativ 600 de soldați pentru a-i sprijini pe cetățenii britanici care părăsesc această țară. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a întrerupt vacanța și a revenit la Bruxelles pentru a prezida vineri această reuniune de criză.

„Este vorba despre a securiza aeroportul internațional din Kabul”, a precizat un diplomat. Fiecare stat membru al NATO a planificat evacuarea personalului său diplomatic și a cetățenilor săi aflați în Afganistan.

Asaltul de neoprit al talibanilor

În ultimele opt zile, insurgenții talibani au cucerit aproape jumătate dintre capitalele de provincie din Afganistan. Ei controlează cea mai mare parte a nordului, a vestului și a sudului țării. Capitala Kabul, Mazar-i-Sharif, principalul oraș din nord, și Jalalabad sunt singurele trei mari orașe aflate încă sub controlul forțelor guvernamentale afgane.

Această ofensivă a talibanilor a fost lansată în mai, imediat după anunțul președintelui Joe Biden că armata americană se va retrage din Afganistan. Inițial programată pentru a se încheia în 11 septembrie, termenul a fost scurtat până la finalul lunii august.

Victoria talibanilor în Kandahar și ocuparea completă a orașului, al doilea cel mai mare din Afganistan reprezintă cel mai important pas al insurgenților în încercarea lor de a prelua controlul asupra țării și momentul care a declanșat alerta în NATO.

Talibanii au capturat tot vineri și orașul Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sudul Afganistanului, după ce au lăsat armata și responsabili politici și administrativi să evacueze orașul, a declarat o sursă de securitate.

„Lashkar Gah a fost evacuat. Ei au decis o încetare a focului de 48 de ore pentru a se putea evacua” armata și responsabili civili, a declarat agenției franceze de presă un înalt responsabil afgan din domeniul securității. Cu puțin timp înainte, talibanii revendicaseră preluarea orașului. În cursul dimineții de vineri, insurgenții au ocupat Chaghcharan, capitala provinciei Ghor, în centrul țării, a anunțat un purtător de cuvânt al guvernatorului, Zalmai Karimi.

Forțele de securitate afgane sunt depășite complet de luptătorii talibani. În multe dintre situații, soldații afgani s-au predat fără să opună rezistență.

„Talibanii ne-au încercuit, ei trăgeau cu obuze pe deasupra noastră. Nu a existat nicio modalitate de a replica”, a justificat unul dintre soldații afgani cedarea aeroportului din Kunduz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău