NATO se pregătește să efectueze cel mai important exercițiu de manevre aeriene

  • 07 Iunie 2023 16:13
NATO se pregătește să efectueze cel mai important exercițiu de manevre aeriene

NATO va efectua săptămâna viitoare ample antrenamente aeriene, coordonate de Germania, în ceea ce va fi cel mai mare exercițiu de acest gen din istoria NATO și o demonstrație a "unității și puterii" Alianței, transmit miercuri EFE și AFP, citând responsabili americani și germani, transmite Agerpres.

În cadrul unei conferințe de presă, ambasadoarea SUA în Germania, Amy Gutmann, a subliniat că cel mai puternic mesaj al exercițiilor Air Defender 2023, la care vor participa peste 250 de avioane militare și aproape 10.000 de soldați, este că 'unitatea și puterea' Alianței sunt 'esențiale'.

Exercițiul "Air Defender 23" se va desfășura zece zile începând de luni și va reuni 25 de țări membre și partenere ale NATO, notează AFP.

Exercițiul va fi de natură pur defensivă, dar va avea și scopul de a trimite un mesaj, în special Rusiei, a explicat presei ambasadoarea Amy Gutmann.

"Aș fi foarte surprinsă ca un lider mondial să nu ia notă de ceea ce arată aceasta în termenii spiritului acestei alianțe, ceea ce semnifică forța acestei alianțe, și aceasta îl include pe (Vladimir) Putin", președintele rus, s-a pronunțat ea.

Arătând cât de pregătită este astăzi NATO devine, de asemenea, clar că puterea și spiritul acestei alianțe nu trebuie niciodată subestimate, a mai subliniat ambasadoarea SUA în Germania.

Totodată, ea a subliniat că, "în 2023, prevenirea prin pregătire este mai esențială ca oricând", iar Air Defender 2023 este tocmai o demonstrație a agilității și vitezei cu care forța aliată a NATO poate răspunde în cadrul apărării colective.

Exercițiul va cuprinde antrenamente operaționale și tactice, în principal în Germania, dar și în Republica Cehă, Estonia și Letonia.

Exercițiul a fost conceput în 2018, în parte ca răspuns la anexarea în 2014 a Crimeii de către Rusia, chiar dacă el nu vizează precis pe "nimeni", a asigurat la rândul său general-locotenentul Ingo Gerhartz, șeful aviației militare germane.

"Suntem o alianță defensivă și asta este ceea ce acest exercițiu a planificat", a adăugat el.

Michael A. Loh, directorul Gărzii Naționale Aeriene a SUA, a precizat că, deși Air Defender este 'pur defensiv prin concepție, mesajul strategic al celor 25 de națiuni care își unesc forțele pentru apărarea Europei și demonstrarea valorilor occidentale merge mult dincolo de un simplu exercițiu aerian'.

"Multe lucruri s-au schimbat în peisajul strategic mondial, în special aici în Europa", a notat la rândul său generalul Michael Loh, potrivit căruia NATO se află într-un "punct de inflexiune".

"Acest exercițiu urmărește să completeze prezența permanentă a SUA în Europa și să furnizeze o instruire pe scară mai largă față de ceea ce se face de obicei pe continent", potrivit lui.

Nu este prevăzut în acest stadiu să se facă din 'Air Defender' un exercițiu regulat, a declarat ambasadoarea Gutman. Dar, adaugă ea, "nu dorim ca acest exercițiu să fie și ultimul".

Întrebat despre posibilele perturbări ale transportului aerian civil în timpul exercițiului, generalul Gerhartz a insistat asupra faptului că planificatorii au făcut "tot ce ce le stătea în putere" pentru a evita întârzierile sau anulările de zboruri în timp ce vacanțele școlare încep în unele regiuni din Germania.

În ceea ce privește zgomotul produs de cele aproximativ 2.000 de zboruri care vor avea loc în cadrul acestui exercițiu, Gutman a recunoscut că intensitatea zgomotului va fi mai mare, dar a reamintit că antrenamentele sunt limitate la zece zile.

"Dacă vrem să demonstrăm că suntem capabili să apărăm această țară și această alianță, trebuie să tolerăm toate acestea în această scurtă perioadă de zece zile din 365'', ori, altfel spus, "nicio securitate cu costuri zero", a afirmat ambasadoarea americană în Germania.

Creată la începutul Războiului rece, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) a devenit principală organizație militară comună de apărare, cu 31 de țări membre în Europa și în America de Nord.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1,54 m/s
Mon
21
Tue
22
Wed
20
Thu
21
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău