NATO sărbătorește 25 de ani de la prima extindere post-comunistă

  • 12 Martie 08:15
NATO sărbătorește 25 de ani de la prima extindere post-comunistă

Cehia, Polonia, Ungaria și Alianța Nord-Atlantică marchează marți împlinirea unui sfert de secol de la primirea celor trei țări central-europene în NATO. La 12 martie 1999, în Statele Unite, reprezentanții celor trei țări care au făcut parte din Tratatul de la Varșovia au semnat documentul aderării la Alianța Nord-Atlantică (NATO).

Unul din actorii-cheie ai evenimentului a fost președintele SUA, Bill Clinton, care se află de sâmbătă la Praga, unde urmează să participe marți la o conferință pe teme de securitate.

Cehia, Polonia și Ungaria au fost primele dintre fostele țări comuniste primite în NATO - inclusiv pentru că erau considerate la acea dată, în 1999, drept cele mai avansate pe calea reformelor democratice post-comuniste.

După alți trei ani, la un summit NATO ținut la Praga, au fost primite alte foste țări comuniste: Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia și cele trei țări baltice: Estonia, Letonia și Lituania.

În noul mileniu, NATO a primit noi membri inclusiv din fostul spațiu iugoslav, iar invazia rusească din Ucraina i-a făcut pe liderii din multe țări membre importante să afirme că intrarea în alianță a țării atacate este doar o chestiune de timp.

R. Moldova, țară care și-a reorientat politica externă către Occident mai ales în ultimii doi ani, candidând la primirea în Uniunea Europeană, continuă să nu se numere printre aspirantele la aderarea la NATO. Sondajele de opinie din țara neutră prin constituție arată că majoritatea locuitorilor nu își doresc acest lucru.

După aderarea Finlandei și Suediei, țările vest-europene care nu fac parte din alianță rămân Austria, Elveția și Irlanda. Nu sunt membre NATO, din rațiuni diferite, nici trei țări din spațiul balcanic: Bosnia-Herțegovina, Serbia și Kosovo, scrie Europa Liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău