NATO salută convorbirile inter-afgane de la Doha ca pe o oportunitate istorică

  • 12 Septembrie 2020 13:06
NATO salută convorbirile inter-afgane de la Doha ca pe o oportunitate istorică

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat sâmbătă începerea convorbirilor inter-afgane de la Doha ca pe o "oportunitate istorică", relatează AFP.

"NATO este alături de Afganistan pentru menținerea progreselor realizate și pentru a face în așa fel încât țara să nu mai devină niciodată un refugiu pentru teroriști", a declarat el pe contul său de Twitter.

Guvernul afgan și talibanii au început sâmbătă la Doha negocieri de pace istorice în prezența secretarului de stat american Mike Pompeo, discuții care se anunță dificile din cauza profundelor divergențe între cei doi beligeranți.

Într-un comunicat separat, NATO "a cerut guvernului afgan și talibanilor să-și onoreze angajamentele cu privire la procesul de pace".

"Nivelul violențelor actuale - legat de atacurile comise de talibani împotriva forțelor de apărare și de securitate naționale afgane - rămâne inacceptabil și minează încrederea în procesul de pace", a adăugat Alianța.

"Facem apel la talibani să ia măsuri ferme pentru a pune capăt violențelor", a mai precizat NATO.

De asemenea, Alianța și-a reafirmat "angajamentul său de lungă durată față de Afganistan, poporul afgan și forțele de securitate afgane".

"Vom continua să organizăm consultări asupra prezenței noastre militare și, dacă condițiile o permit, să o ajustăm pentru a sprijini acest proces de pace, preluat și condus de afgani", se mai menționează în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău